Волинь Інформ

В Миколаєві розповіли про права осіб з інвалідністю та шляхи їх захисту у разі порушення

В Миколаєві розповіли про права осіб з інвалідністю та шляхи їх захисту у разі порушення
209213 ПЕРЕГЛЯДІВ

Про захист прав осіб з інвалідністю йшлося сьогодні під час вебінару, що відбувся в прямому ефірі на Facebook-сторінці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області. Серед тем до обговорення - право осіб з інвалідністю на правову допомогу, гідну працю та зайнятість.

Відтак, заступниця директора Миколаївського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Галина Жукова розповіла про завдання, які вирішує відділення в напрямі захисту прав осіб з інвалідністю, зокрема говорила про заходи впливу на роботодавців, які не виконують норматив працевлаштування осіб з інвалідністю. А також звернула увагу на питання, з якими можна звернутися по допомогу до регіонального відділення Фонду соціального захисту інвалідів. Зокрема, це можливість отримання фінансової допомоги особам з інвалідністю на навчання, в тому числі відшкодування вартості навчання на контрактній основі у вищих навчальних закладах. Варто відзначити, що спеціальність та навчальний заклад особа обирає самостійно за власним бажанням, але попередньо можна звернутися за профорієнтацією до служби зайнятості, де фахівці-психологи допоможуть визначитися із майбутньою професією.

В свою чергу, директорка Регіонального центру Наталія Гнатуша розповіла як діяти, якщо права особи з інвалідністю вже порушено, зокрема акцентувала увагу на можливості отримати правову допомогу від держави.

Зауважимо, що система БПД надає первинну правову допомогу, яка передбачає інформування людей про їхні права, порядок їх реалізації та відновлення у разі порушення та вторинну – це вже безпосередньо захист, здійснення представництва інтересів осіб та складення документів процесуального характеру. І якщо право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі, то право на вторинну правову допомогу за кошт держави мають категорії осіб, які визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та іншими законами України. Серед цих категорій - особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

«Як відомо, попередити проблему легше, ніж потім боротися з наслідками. Тож, якщо Ви маєте сумніви щодо певної ситуації або ж документу, який маєте підписати, варто попередньо порадитися з юристами», - відзначила Н. Гнатуша.

 

Довідково: система БПД інформує громадян про їхні права та механізм їх захисту через:

– офіційний сайт системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/– Фейсбук-сторінку системи БПД https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/

– Телеграм-канал «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid

– Інстаграм-сторінку системи БПД https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk

– правничу вікіпедію WikiLegalAid – https://wiki.legalaid.gov.ua

 

Отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань можна:

– за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103

– у месенджері Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/

– у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaidchat

– у приватному чаті системи БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html

– у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html

– написавши на електронну пошту центру з надання БВПД (адреси можна дізнатися за посиланням https://www.legalaid.gov.ua/ )

© 2020 volyn-inform

Мої відео