Волинь Інформ

На Донеччині кожне третє шахрайство – розкрито. Поліцейські підбили підсумки роботи за 2020 рік

16903 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом минулого року поліцейські зареєстрували 1270 фактів шахрайства. У кожному третьому випадку підозрюваних встановлено та притягнуто до відповідальності.
Афера з орендою житла, монтаж пластикових вікон, знаття порчі, а разом з тим і прикрас, а ще шахрайство у мережі та ТОПові витівки зловмисників (порятунок родича, банківські картки та продаж товарів через інтернет) - аферисти йдуть на будь-які хитрощі з однією метою - заволодіти грошима мешканців.
У минулому році поліцейські зареєстрували 1270 фактів шахрайства, це на 10% менше, ніж за аналогічний період 2019 року. Розкрито – 486 таких злочинів.
На першому місці за кількістю випадків серед шахрайств - купівля або продаж товарів за заниженими цінами через інтернет-сайти – 294. Під час угоди шахрай отримує завдаток та навіть повну суму, а замовлений товар не надсилає адресату або потерпілому надсилають неякісний товар.
Влітку співробітники кіберполіції викрили маріупольця, який у соцмережі продавав неіснуючі товари, за які вимагав повну передплату. Збитки, завдані потерпілим, сягали 100 тисяч гривень.
Ще один аферист пропонував підвищення рейтингу акаунтів користувачів соціальних мереж. Таким чином він ошукав понад 10 громадян.
На другому місці - афери щодо викрадення коштів з банківських карток – 265. Відбуваються під час телефонної розмови, під час якої потерпілий надає інформацію про номер рахунку, кодове слово, паролі, переказує зміст текстових повідомлень, що надходять на його мобільний телефон.
Попалися шахраям і довірливі громадяни прямо посеред вулиці, які увійшли у становище невідомого та надали свій телефон для дзвінка. Зареєстровано 100 таких фактів.Третє місце - аферисти приходили до будинків мешканців під виглядом соціальних працівників.
На четвертому місці – зухвале шахрайство під приводом непритягнення до кримінальної відповідальності або коли потерпілому повідомлялось про те, що один з родичів потрапив у біду та йому терміново потрібна грошова допомога – 68.
Саме таку аферу розкрили поліцейські у листопаді минулого року. Зловмисники охопили чотири міста області (Маріуполя, Великої Новосілки, Нікольського та Волновахи), де здійснили щонайменше 17 злочинів. Серійники використовували схему «Ваш родич у біді» - таким чином швидко «обробляли» жертв та виманювали готівку. Співробітники кримінального блоку затримали фігурантів напередодні здійснення чергової афери.
Як не стати жертвою інтернет-шахраїв:
- перевірте інформацію про продавця (вбийте його дані у пошуковик, почитайте відгуки про нього в інтернеті);
- при надходженні товару перевірте його на пошті, сплачуйте за товар тільки після отримання;
- не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон;
- якщо невідомий представився співробітником поліції, уточніть його ім’я та прізвище та відділення, де він працює. Після цього зателефонуйте своєму справжньому родичу та у поліцію за номером «102».
- не поспішайте виконувати вказівки шахраїв!
Поліція нагадує місцевим жителям про те, що необхідно приділяти увагу літнім родичам та знайомим, розповідати їм про методи «роботи» шахраїв. Якщо на вулиці людина похилого віку просить вас допомогти їй переказати значну суму грошей (і при цьому знаходиться у стані емоційного збудження) - поцікавтесь їх призначенням та у разі необхідності порекомендуйте перш за все звернутися у поліцію.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

© 2020 volyn-inform

Мої відео