Волинь Інформ

Як подати заяву про державну реєстрацію шлюбу онлайн?

Як подати заяву про державну реєстрацію шлюбу онлайн?
40792 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нареченим на замітку!
Користуючись вебпорталом «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану»: http://dracs.minjust.gov.ua/ чоловік та жінка можуть подати заяву про державну реєстрацію шлюбу ОНЛАЙН та обрати будь-який відділ ДРАЦС, забронювавши зручний час для проведення державної реєстрації шлюбу.

Що для цього потрібно?
Перейдіть на сайт за посиланням https://dracs.minjust.gov.ua та пройдіть первинну реєстрацію.
На головній сторінці Вебпорталу оберіть вкладку «Первинна реєстрація», введіть логін, електронну пошту, прізвище, власне ім’я, по батькові.
На Вашу електронну адресу надійде пароль для входу в особистий кабінет. Для цього необхідно перейти за посиланням, яке вказано в повідомленні, та ввести логін та запропонований пароль.
Далі натиснути кнопку [Вхід].
Запропонований в повідомленні пароль можна буде змінити, скориставшись відповідним пунктом меню особистого кабінету користувача.
Тепер можна подавати заяву про державну реєстрацію шлюбу.

Перший крок. Оберіть відділ ДРАЦС, дату та час церемонії.
Обираючи дату проведення церемонії, зверніть увагу, що згідно статті 32 Сімейного кодексу України, шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання заяви про державну реєстрацію шлюбу.

За наявності поважних причин керівник державного органу реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку:
у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом 1 місяця.

Наявність поважної причини підтверджується документально.
Користуючись вебпорталом, можна з легкістю обрати дату та час для проведення церемонії, яку можна буде редагувати під час формування звернення.

Другий крок. Оплата послуг.
Після того як обрано дату проведення церемонії, сплачується державне мито та обрані додаткові послуги.
І нарешті крок три. Заява.
Для чоловіка та жінки необхідно заповнити особові дані:
- місце народження;
- місце проживання;
- громадянство;
- стосунок до військової служби;
- документ, що посвідчує особу;
- у разі наявності – документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу.

Оригінали зазначених документів пред’являються при особистому зверненні заявників до відділу ДРАЦС, у разі якщо не підписується КЕП.

Останнім кроком, необхідно підписати заяву про державну реєстрацію шлюбу за допомогою кваліфікованих електронних підписів нареченого та нареченої, зберегти та відправити.
Працівник відділу ДРАЦС призначає дату державної реєстрації шлюбу в день надходження відповідної заяви з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Увага!
У разі відсутності КЕП необхідно відвідати обраний відділ протягом 3 робочих днів з моменту отримання повідомлення про розгляд звернення та особисто підписати заяву.
Тож, якщо Ви цінуєте свій час або не маєте змоги подати заяву про державну реєстрацію шлюбу особисто, користуйтеся вебпорталом «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану».
Ми працюємо для Вас!

© 2020 volyn-inform

Мої відео