Волинь Інформ

Байден влаштовує фінансовий тиск на РФ

Байден влаштовує фінансовий тиск на РФ
46684 ПЕРЕГЛЯДІВ

Новий президент США Джо Байден наважився ввести свої перші санкції проти Росії. Опублікування цих санкції чекав майже не весь ЄС, в тому числі й Україна. Адже веденні обмеження США давали зрозуміти, який буде курс Вашингтона на стримування Росії. Було багато думок міжнародних партнерів, що Байден хоче ввести жорсткі покарання до РФ, а дехто вважав, що усе обійдеться декларативним рішенням. Президент США запропонував Володимиру Путіну особисто зустрітися й обговорити важливі питання подальших взаємостосунків й після того світові ЗМІ почали писати про санкції проти РФ.

Такі новини викликали певну нервозність на ринку, особливо після новини, що санкції будуть поширюватися на операції з російськими облігаціями. Нові санкції проти Росії не виправдали очікування багатьох, тому що надіялися на жорсткіші умови. Про те не можна сказати, що санкції залишилися непомітні для Росії. Вони показали готовність Вашингтону вводити обмеженість на ті сфери, які до цього були заборонені. 15 квітня за втручання у вибори й політику США з боку Росії Джо Байден вирішив накласти нові санкції проти них й обмежити доступ 10 російським політикам. Зокрема санкції наклали на шість технологічних російських компаній, які надавали підтримку Росії в подоланні кібератак та допомагали розвідувальним службам. Відповідно до директиви Казначейства США американським фінансовим установам заборонено брати участь на первинному ринку рублевих або не рублевих облігацій. До введених санкцій діяло всього одне обмеження від США щодо російського боргу й воно було суто символічним. Суть обмеження в тому, що американські інвестори не могли брати участь в суверенних єврооблігаціях.

Однак, якщо не первинному ринку не дозволялося купувати єврооблігації, то американці могли їх купити на вторинному. Після обмеження американські компанії без перешкод могли фінансувати російський уряд через купівлю тих самих єврооблігацій. Цей процес становив майже 75% державного боргу Росії, тому для них це було важливо. Для багатьох партнерів здалися такі санкції «плюшевими», бо все одно на вторинному ринку американські фінансові установи можуть купити російські борги. Аналітик із Лондона Тімоті Еш висловився щодо ситуацій й сказав, що це більше схоже на заборону 16-ти річній дитині купувати алкогольні напої, коли вона попросить зробити це старших. Тим більше, що загальний державний бюджет Росії є не дуже великим – в лютому він складав 17,8% ВВП. Іноземна частка в купівлі російського боргу була мала, здебільшого місцеві банки були покупцями. Однак слабими ці санкції вважати не потрібно, бо все одно вони залишаються токсичними. В Білому домі висловилися, що при необхідності можуть зробити ці санкції щодо російського боргу жорсткішими. Американська влада може зробити крок проти Росії, який ускладнить відносини міжнародних інвесторів. За оцінками експертів, такі санкції проти Росії іноземних країн уповільнює економічний розвиток на 1-2 відсоткових пункти на рік. Вплив санкцій ми побачимо, коли Центральний банк РФ ухвалить рішення щодо своєї ставки.

© 2020 volyn-inform

Мої відео