Волинь Інформ

Близько 45 мільйонів людей у всьому світі страждають від БАР: про стан психологічного здоров'я, його наслідки та методи лікування поговорили з лікаркою-психіатром Мар'яною Нестерук

Близько 45 мільйонів людей у всьому світі страждають від БАР: про стан психологічного здоров'я, його наслідки та методи лікування поговорили з лікаркою-психіатром Мар'яною Нестерук
66444 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Найбільш яскраві історії трапляються з людьми, зазвичай, в період манії, коли люди готові підкорювати світ. Одна моя пацієнтка за 2 тижні купила 2 машини, взяла 20 кредитів в загальній сумі близько 500 тис. грн, побувала в одній з країн Центральної Африки, де одружилася за багатим вождем одного племені, а під час 24-годинної дороги додому мала сексуальні стосунки ще з 3-ма чоловіками. Інколи мені здається, що за такими сюжетами яскравих маній можна писати сюжети до фільмів і я була б непоганим сценаристом", - ось так розповідає нам лікарка-психіатр Мар'яна Нестерук (dr_nesteruk) про один з випадків біполярного афективного розладу.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я близько 45 мільйонів людей у всьому світі страждають від БАР — стан психічного здоров'я, який значно впливає на підвищення та падіння настрою людини.
За визначенням Мар'яни Нестерук, БАР або біполярний афективний розлад — психічне захворювання, що характеризується почерговою зміною таких фаз як манія (або гіпоманія) та депресія. Це захворювання раніше називали маніакально-депресивним психозом, проте зараз цей термін вважають некоректним і стигматизуючим.
Зміни рівня енергії в організмі людини серйозно впливають на професійне життя, побут, суспільство. Лікарка додає, виникнення БАР на сьогодні досліджено на низькому рівні. Є багато теорій, але найімовірніше, захворювання має складну етіологію (багато факторів впливає на розвиток біполярного афективного розладу). Основний – генетична схильність. Проте далеко не у всіх випадках захворювання проявляється внаслідок діагностування БАР в інших членів родини. Як наслідок, є інші фактори, які провокують виникнення такого розладу. Наприклад, ознаками БАР можуть бути зовнішні умови, психосоціальні фактори, стрес, вживання психоактивних речовин тощо. До того ж лікарка психіатр Мар'яна Нестерук наголошує, що зміни відбуваються й в корі мозку. Так, спостерігається дисбаланс таких важливих нейромедіаторів як серотонін, дофамін і норадреналін.
Крім того, у людей з діагнозом БАР поширені фази надзвичайного підвищення енергії або ж дратівливого, часто маніякального чи гіпоманіякального, настрою. Також проявляються фази депресії. Період депресивного або маніякального епізодів можуть існувати від декількох днів до кількох тижнів, а той місяців.
"БАР містити комбінацію двох фаз: депресію і манію (або гіпоманію). Депресія характеризується стійким пригніченим настроєм, сонливістю (інколи люди можуть спати до 18-20 годин/добу), загальмованістю (як руховою, так і ментальною – людина повільно рухається, думає, говорить), апатією, втратою інтересу до життя. При БАР рідко можна побачити типовий, на перший погляд, симптом сльозливості, люди не можуть плакати (це так звана "суха депресія"). Зазвичай така фаза триває від кількох місяців. Манія навпаки супроводжується невмотивованим і надмірно підвищеним настроєм, "ейфорією", розгальмованістю (руховою, ментальною, сексуальною). Людина постійно кудись біжить, робить безліч справ і ні одну не може довести до кінця. Швидко говорить, думки не можуть наздогнати людину. Характерним симптомом є порушення сну (безсоння). В період манії людині може вистачати 2 год сну/добу, а інколи такі люди можуть і не спати по кілька діб. Спостерігається виникнення психологічних розладів. Проявляється так звана маячня. Людям може здаватись, що вони царі чи президенти й правлять планетою, відкрили нові закони фізики чи винайшли ліки проти невиліковних хвороб (хоча ніякого відношення до подібної діяльності ніколи не мали), мають мільярди доларів і можуть роздавати людям гроші на вулиці чи брати величезні кредити в банку, тверезо не оцінюючи ситуацію. Зазвичай періоди манії набагато коротші, їх тривалість від 1 тижня. Ще існує гіпоманія – "маленька манія". Симптоми дуже схожі на манію, але вони менш виражені й, що важливо, у людини діє критичне мислення. Вона усвідомлює, що щось відбувається не так", - розповідає лікарка-психіатр.
Біполярний афективний розлад непередбачуваний та проявляється в кожної людини по-різному. Наприклад, епізоди БАР можуть існувати декілька днів. Є приклади швидкого перебігу даного захворювання — зміна фаз відбувається кілька разів на добу. Це важко діагностувати й відповідно лікувати. Загалом виділяють кілька типів БАР.
Біполярний розлад I триває близько семи днів. Людина переживає кілька епізодів. Манія чергується з гіпоманіакальними фазами та депресією. Часто сильні психоемоційні розлади призводять до негайної шпиталізації. Біполярний розлад II супроводжується гіпоманіакальними епізодами, які не переростають в манію. Людина перебуває тривалий час в депресивному стані. Циклотимія більш тривалий тип БАР. Люди протягом одного чи двох років переживають нестабільність настрою. Гіпоманіакальні фази переростають в депресію. Також спостерігаються короткі періоди стабільного настрою, який, як правило, триває не більше восьми тижнів. Існують й інші типи біполярного афективного розладу. Однак, їх не можна віднести ні до одного з попередньо зазначених типів. Тут мовиться про розлади, викликані вживанням медичних препаратів, алкоголю, чи певних захворювань (склероз, інсульт).
Оглянувши та провівши бесіду з пацієнтом, лікар-психіатр може діагностувати БАР, наголошує Мар'яна Нестерук. Виявлення захворювання в Україні відбувається на основі Міжнародної класифікації хвороб 10 перегляду (МКХ-10). Діагностика досить складна, через те, що зазвичай пацієнти звертаються за допомогою, перебуваючи в депресивних фазах. Гіпоманія часто залишається недіагностованою. Фахівці поєднують це захворювання з різними видами залежностей (алкогольною, наркотичною). Такі дії значно сповільнюють виявлення захворювання, а інколи й створюють перепони у виявлення правильного діагнозу.
Фахівці стверджують, БАР — розлад молоді. Адже перші прояви епізодів біполярного афективного розладу виявляють в 17-30 років. Уніполярна депресія виникає у 30-50 років.
" Основний фактор ризику – наявність близького кровного родича з діагностованим БАР. Типово загострення виникає у весняно-осінній період. У багатьох північних країнах часто сезонна депресія виникає в холодні пори року, коли кількість сонячного світла найменша", - говорить лікарка-психіатр.
Людина з БАР може вийти з депресивного стану та жити повноцінним життям. Лікування, в якому значну роль відіграє комплекс психотерапії, спрямоване на зниження частоти депресивного стану. Людина має сама усвідомлювати свій стан, жити в сприятливих умовах та створювати алгоритм дій, який матиме на меті подолання надмірного маніакального розладу.
" Основний і обов’язковий метод лікування БАР – медикаментозний. Препарати – стабілізатори настрою (такі як вальпроати, карбамазепін, літій) і антипсихотики II покоління. Застосовувати антидепресанти слід з великою обережністю, тому, що виникають ризики різкого переходу депресії в манію. Також в комплексному лікуванні рекомендована психотерапія (однією з методик вибору є КПТ)", - зазначає Мар'яна Нестерук.
Крім того, в лікуванні БАР важлива соціальна підтримка близьких. Вони першими можуть спостерігати ознаки захворювання: порушення сну, роздратованість, незадоволення. Рідні можуть наполягти на консультації лікаря та подальшому лікуванні. Близькі мають прийняти цей діагноз та почати працювати з захворюванням. Варто навчитися шукати золоту середину та правильно мотивувати людину з БАР. У фазі депресії підтримка близьких людей теж буде не зайвою. Рідні можуть готувати їжу для хворого, проявляти свою любов та контролювати приймання медикаментів.

© 2020 volyn-inform

Мої відео