Волинь Інформ

Ринок праці на карантині

Ринок праці на карантині
14580 ПЕРЕГЛЯДІВ

500 тисяч безробітних від початку карантину. Українці втратили роботу, а кількість відкритих вакансій почала скорочуватися. Роботодавці зіткнулися з проблемою кваліфікованого персоналу, водночас, люди з вищою освітою потрапили в ланку безробітних.
Пандемія коронавірусу помітно відбилася на ринку праці. Трудові права працівників наразі залишаються незахищеними на законодавчому рівні. Безробіття в коронакризу набуло катастрофічних соціальних наслідків. Люди почали опановувати нові професії або ж залишатися на нулю.
В Україні на сьогодні заборгованість заробітної плати становить близько 3,5 мільярдів гривень. Експерти з ринку праці повідомляють, що такі дані були ще в 90-х. З цього слідує, що погано працює моніторинг господарської діяльності щодо відношення трудових прав. До того ж особливо під час карантину потерпає бізнес-індустрія. Компанії не мають з чого виплачувати заробітну плату, кількість кваліфікованого персоналу постійно скорочується. І тут відбувається порушення трудових прав: людей незаконно звільняють або зменшують зарплату. Тобто українці спостерігають трудовий колапс на ринку праці. Захистити свої права працівникам дедалі проблемно, але, власне, тут потрібно підіймати питання посилення державного контролю у цій сфері. Хоча більшість законодавчих інстанцій держави пропонують урізати трудові права працівників різних сфер обслуговування.
Начальник управління Державного центру зайнятості Інна Бондіні стверджує, що громадяни України мають вищу освіту та кваліфікацію у тих професіях, які не мають попиту на ринку праці. Людей не влаштовує заробітна плата, і ті професії, які потребує роботодавець. Як наслідок, суцільний парадокс. Цей дисбаланс спостерігається на ринку праці вже декілька років і це не пов'язано з карантинними обмеженнями.
До того ж в Україні на одну вакансію претендують дев'ятеро людей. Офіційно в нас півмільйона безробітних, хоча кількість робочих вільних місць більш як 50 тисяч. Зарплата, яку пропонують роботодавці, становить 8 тисяч. Це середній показник. Заробітна плата вище 10-ти тисяч — часткова пропозиція.
Експертка з ринку праці Тетяна Пашкіна вважає, що проблема наразі постає й в самих роботодавцях. Вони прагнуть мати у своєму персоналі кваліфікованих особистостей віком від 25 до 35 років та з досвідом роботи. Молодь не затребувана, а люди 45 років вже не підходять за віковою категорією. Виникає об'єктивна ситуація, яка вказує на те, що в Україні працювати не має з ким.
Водночас спостерігається трудова міграція, молодь працює на іноземні компанії. Та й карантинні особливості не єдиний фактор цих причин. Стабільні умови життя, відповідна заробітна плата — все що потребує кожен українець.
Додамо, в іноземних країнах з початком карантинних обмежень роботодавці потурбувалися про своїх працівників. Так, в Італії держава отримала офіційний запит від власників компаній та забезпечила 80-ти % оплату зарплати.
"В Італії, якщо ти підписав контракт з роботодавцем компанії на три чи шість місяців, а також виплачуєш податки, ти маєш право отримувати від держави 80% заробітної плати. Навіть якщо за один робочий тиждень ти перебував на роботі 2 чи три дні, тому що не було роботи, компанія турбується про твою зарплату. В результаті в кінці місяця ти отримуєш 45 євро (повна заробітна плата 60 євро)", - розповідає працівниця компанії SIPS lavanderia industriale в Італії пані Ольга.
З початком карантину державні службовці України не потурбувалися про безробітних громадян своєї держави. Бізнес зупиняв свою роботу, а кваліфіковані особи змушені були шукати нові інстанції для заробітку. Лише 4 лютого 2021 року Верховна Рада України прийняла законопроєкт No 3010 а щодо допомоги безробітним у випадку надзвичайної ситуації. Кабінет Міністрів України отримав право надання коштів по частковому безробіттю на період карантину.

© 2020 volyn-inform

Мої відео