Волинь Інформ

Проблема міграції в Україні

Проблема міграції в Україні
184210 ПЕРЕГЛЯДІВ

Починаючи з 2014 року в Україні спостерігається масова міграція до країн ЄС. Особливо це стосується робітничого класу. Статистика показує, що країни Євросоюзу лише раді зустрічати у себе українців та створюють для цього ще кращі умови. До прикладу, в Чехії квоти на робочих з України зросли з 19 600 до 40 000, а от Німеччина значно пом’якшила закони щодо працевлаштування іноземців. У сусідній країні –Польщі вже в котрий рік поспіль спостерігається висока кількість працюючих українців. Лише за офіційними даними там працевлаштовані 483 000 українців. Міграція може суттєво вплинути на економіку країни. Для того, щоб повноцінно оцінити її вплив на економіку, держава повинна покращити збір даних про міграцію. Перепис населення, який не відбувся з 2000 року, допоміг би зрозуміти, скільки людей проживає в Україні, а скільки мігрували. Ніхто не слідкує за тим, люди яких професій виїжджають з країни. Лише відомо чим вони займаються за кордоном. Якщо говорити про сферу послуг, то це Італія, будівництво та сезонні роботи – Польща. До речі, найбільше наших мігрантів саме в Польщі. На заробітки виїжджають переважно представники робітничих професій – шахтарі, будівельники, слюсарі, водії. А це, звісно ж, послаблює трудовий потенціал України.
Відомо, що найбільше тих, хто виїжджає – це молодь, віком 25-35 років. З цього можна зробити висновок, що Україна втрачає працездатних людей, які можуть платити податки, створювати соціальний капітал. В середньому на термін від 1 місяця до 1 року на заробітки за кордон виїжджають приблизно 5 млн. осіб. Виїзд відбувається не лише з міст, а й зі сільської місцевості, зокрема із прикордонних областей. І це при тому, що дуже складно оцінити реальні масштаби міграційних процесів, а тому складно сформувати адекватну міграційну політику.
Які головні фактори масової міграції? На сьогоднішній день безліч причин:
• Нестабільність
• Відсутність безпеки
• Стрімке підвищення цін
• Низька заробітна плата
• Безробіття
• Корупція
• Погіршення якості життя
Згідно соціальних опитувань з’ясувалось:
• Практично всі були незадоволені рівнем свого життя та розвитком економіки
• Половина опитуваних зізналися, що не бачать сенсу жити в країні, де панує беззаконня і корупція
• Дві третини вважають, що немає сенсу будувати своє майбутнє в Україні.
Одна із головних причин міграції – вищий рівень заробітної плати. Прагнення до покращення матеріального стану – залишається незмінним.
В Україні міграція збільшуватиметься. Пов’язано це із складною економічною ситуацією, в країні не створюються нові робочі місця. Люди, які виїжджають, змушені це робити для задоволення базових потреб. Адже досить гостро постає проблема заробітної плата в нашій країні. Спеціалісти прогнозують, що до 2050 року чисельність населення в нашій країні зменшиться до 35 млн. А це означає, що коли країна вийде із кризової ситуації і почне стрімко збільшуватись кількість вакансій, на ринку може виникнути дефіцит робочої сили.
Необхідно цілеспрямовано створювати робочі місця в тих галузях, де сьогодні використовується праця мігрантів у Європі: сільське господарство, легка, текстильна і хімічна промисловість. Також ефективним способом із боротьбою міграції є підвищення зарплати та нематеріальне заохочення у вигляді навчання персоналу, можливості кар’єрного зростання.

© 2020 volyn-inform

Мої відео