Волинь Інформ

Дикі звірі на Дніпропетровщині

Дикі звірі на Дніпропетровщині
84482 ПЕРЕГЛЯДІВ

З настанням зими жителі Дніпропетровської області можуть побачити на вулицях диких тварин, наприклад, лисиць чи єнотовидних собак. Для мешканців Дніпра центральних районів – це щось незвичне, але для жителів Самарського чи Чечелівського району – це не рідкість.


Територіально вони знаходяться найближче до околиці мегаполісу і лісу. Тварини у пошуках поживи не бояться підійти до людей. Минуло року лисиці частенько забігали на подвір’я мешканців Самарського району, цього року їх вже помітили у Чечелівському районі. Така ситуація не рідкість для Дніпропетровської області. Дикі тварини можуть бути переносниками вірусу сказу, а це є небезпечно для людини.


В цьому році вже зафіксували появу скажених лисиць у багатьох районах Дніпра, а саме в Софіївському та Криворізькому районах, скажені коти були виявлені у Петриківському та Покровському районах. Влітку у Широківському районі був спалах сказу у свійських тварин.


Зрозуміти, що у вас ця хвороба можна за зовнішнім виглядом і поведінкою тварини. Тварина стає дуже активною, у неї з’являється інтенсивне слиновиділення, може бути агресія. Уникнути хвороби можна за допомогою вакцини домашніх вихованців. Хоча, трапляються такі випадки, коли господарі уникають цієї процедури, вважаючи її непотрібною для собаки чи кота.


Найчастіше сказ передається від дикої тварини до домашньої, після чого вже людині через укус чи попадання слини тварини на відкриту рану. Перші ознаки хвороби можуть проявлятися навіть через місяць після зараження.


У якості першої допомоги необхідно промити рану розчином господарського мила. Не варто використовувати йод, спирт і бинтувати рану. «Якщо вкусила або «обслюнявила» тварина – необхідно терміново звернутися до лікаря. Людині буде показана госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Якщо цього не зробити, то людина помре» - каже начальник відділу санітарноепідеміологічного нагляду Неля Полюхович.

© 2020 volyn-inform

Мої відео