Волинь Інформ

У Дніпрі в грудні зацвіла вишня

У Дніпрі в грудні зацвіла вишня
71646 ПЕРЕГЛЯДІВ

На набережній Дніпра в грудні несподівано зацвіли вишні. Таке явище пов’язують із зміною клімату. Дніпровський біолог Вадим Манюк з цього приводу дав свою оцінку, каже, що цикл цвітіння декоративної вишні азіатського походження дещо має відмінність від нашого. І справді, є вид «зимової вишні», яка може цвісти як на початку, так і в кінці зими.


До речі, раніше вже спостерігалось цвітіння української вишні в зимовий період. Тому таке явище взимку – не диво, а реальність.


«Вишням взагалі властиво квітувати в зимовий період. Ці факти відомі з різних джерел, в тому числі для України починаючи, щонайменше, з XVIII ст. А я пам’ятаю (хоча записав свого часу це ще й в щоденник), як у Дніпрі квітували наші вишні на початку лютого у 1983 р., а наприкінці 1990-х рр. – бачив те ж саме й у грудні. Так це наші, місцеві сорти, а що вже чекати від цих екзотів? Так що пов’язувати усе це з потеплінням не варто. Просто м’яка осінь і початок зими. Теплі зими були, наприклад, наприкінці XVIII ст. в Україні. Проте, тоді це не закінчилося глобальним потеплінням. Тому й зараз – поживемо, побачимо», - доповнює Вадим Манюк.

© 2020 volyn-inform

Мої відео