Волинь Інформ

Потреби українського приватного сектору складають $5,8 млрд

Потреби українського приватного сектору складають $5,8 млрд
370326 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко, коментуючи Результати дослідження Світового банку про збитки та потреби України на відновлення, потреби українського приватного сектору на 2024 рік тільки в частині промисловості та комерції складають 5,8 млрд доларів США. Але при цьому частина джерел фінансування вже є доступною для бізнесу.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

15 лютого Світовий банк та Уряд у співпраці з Європейським Союзом, ООН та іншими партнерами оприлюднили результати Третього аналізу збитків та потреб України (RDNA3), завданих внаслідок майже дворічної війни.

«Результати Звіту стануть основою для імплементації Плану України в частині необхідних реформ та Ukraine Facility, зокрема інвестиційного механізму (Піллару 2), що дозволить приватному сектору та державним компаніям отримувати фінансування на інвестиційні проєкти, спрямовані на відбудову та економічне зростання України», — сказала очільниця Мінекономіки.

Прогнозується, що приватні інвестиції матимуть найвищий мультиплікативний ефект. У Звіті йдеться, що українська промисловість та комерційний сектор є основою української економіки та генерують близько 1/3 валового внутрішнього продукту, а також надають робочі місця для близько 6 мільйонів людей, а збитки секторів внаслідок війни оцінюються приблизно в 15,6 мільярда доларів.

 «Тому відновлення приватного сектору є ключовим пріоритетом для Уряду України. Лише у 2024 році потреби промисловості і комерції в інвестиціях становлять 4,2 млрд доларів США, а робочого капіталу – 1,6 млрд доларів, тобто разом - 5,8 млрд доларів. Це загальна потреба у фінансуванні сектору, яку ми з міжнародними партнерами маємо намір забезпечити», — сказала Юлія Свириденко.

Основні напрямки фінансування, які Уряд, донори та міжнародні фінансові організації забезпечать поточного року – гранти для відновлення та модернізацію бізнесу, часткова компенсація відсоткових ставок за програмою доступних кредитів 5-7-9%, підтримка українських експортерів через Експортно-кредитне агентство, програми страхування воєнних ризиків,  стимули для інвестицій в приватний сектор, а також надзвичайно важливий напрямок - фінансування капітальних інвестицій та оновлення обладнання вітчизняних підприємств, що постраждали внаслідок війни.

«У Звіті передбачено щонайменше 1,6 млрд доларів США на фінансування інвестицій і важливо, щоб інструменти їх отримання були доступними  для компаній, як через банківську систему, корпоративне фінансування, так і через проєктне фінансування. Особливо в капіталомістких індустріях, які потребують встановлення або оновлення виробничих ліній, як, зокрема, в переробній промисловості. З метою забезпечення фінансування, ми задіємо Ukraine Facility та зокрема Інвестиційну Рамку для зниження ризиків проєктів в Україні», — резюмувала Перший віцепрем’єр.

  • Нагадаємо, що раніше під час зустрічі команди Міністерства економіки України із місією Світового банку на чолі з регіональним директором у справах України та Молдови Арупом Банерджі йшлось про те, що Світовий банк працює над залученням 500 млн доларів на фінансування проєктів підтримки українського бізнесу у 2024 році.
  • Сторони зустрічі обговорювали шляхи збільшення експортного потенціалу України, можливості залучення фінансування Світового банку до реалізації програми пільгового кредитування єОселя, а також розширення можливостей Експортно-кредитного агентства щодо страхування воєнних ризиків, в тому числі й для підприємств малого та середнього бізнесу.

© 2020 volyn-inform

Мої відео