Волинь Інформ

Власники нерухомості сплатили майже 164 млн грн до місцевих бюджетів Черкащини

Власники нерухомості сплатили майже 164 млн грн до місцевих бюджетів Черкащини
439653 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Із початку року* власники нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, сплатили до місцевих бюджетів 163,93  млн грн. Про це інформує в.о. начальника Головного управління ДПС у Черкаській області Володимир Жаврід. За його словами, юридичні особи сплатили до місцевих бюджетів 131,61  млн грн податку на нерухомість, натомість фізичні – 32,32 млн грн. 

Нагадаємо, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, зокрема й нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Податок на нерухомість з об’єктів нежитлової нерухомості контролюючий орган за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нежитлової нерухомості обчислює, виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.

За об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує, для квартир –  60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, зокрема їхніх часток – 180 кв. метрів.

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого згідно з нормами Кодексу, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилають платнику податку до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком). Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Довідково:

Платники мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

- об‘єктів житлової/нежитлової нерухомості, що перебувають у власності;

- загальної площі об‘єктів житлової/нежитлової нерухомості, що перебувають у власності;

- права на користування пільгою;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку. Якщо ж будуть виявлені розбіжності між інформацією контролюючих органів та підтвердженими платником даними на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника проводить перерахунок суми податку та надсилає нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє ж – вважається скасованим (відкликаним).

*(станом на 01.09.2023)

 

 

© 2020 volyn-inform

Мої відео