Волинь Інформ

Юлія Свириденко: "До кінця року ВВП країни може зрости до 4%"

Юлія Свириденко: "До кінця року ВВП країни може зрости до 4%"
323254 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами Першого віцепрем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко, українська економіка відновлюється швидшими темпами, аніж це прогнозували раніше. Вона додала, що зараз всі інституції переглядають свої оцінки зростання ВВП в бік збільшення.

Про це Юлія Свириденко заявила під час виступу на форумі Ялтинської європейської стратегії YES 2023, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Незважаючи на втрату 29,6% ВВП минулого року нам вдалося зберегти макрофінансову стабільність, яку забезпечили підтримка наших партнерів і політичні рішення, прийняті українським урядом. Завдяки цьому у 2023 році споживча інфляція сповільниться до 10,6%, а базова інфляція – до 9%. Це відбувається незважаючи на руйнування росією Каховської дамби та повернення до довоєнного рівня оподаткування пального. Ми прогнозуємо, що у найближчі роки рівень інфляції продовжить сповільнюватись. Всі інституції переглядають прогнози росту ВВП в бік збільшення. Ми, Мінекономіки, очікуємо, що зростання в 2023 році буде ближче до 4%. Це більш оптимістичний прогноз, ніж у НБУ, який очікує зростання на рівні 2,9% ВВП», — розказала під час виступу Міністр економіки.

Також вона наголосила, що у середньостроковій перспективі можна очікувати зростання економіки на рівні 3,5% - у 2024 році та на 6,8% - у 2025 році. Але навіть попри такі оцінки економіка має більший потенціал для відновлення.

У Міністерстві економіки прогнозують, що рівень безробіття цього року знизиться до 19%, а у 2024-2025 роках – до 16,9% і 14,4% відповідно.

«Ключовим фактором високого рівня безробіття є ситуація, коли безробітним бракує навичок, необхідних роботодавцям. Тому ми багато інвестуємо в заклади, які допомагають навчати та перекваліфіковувати безробітних», — зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України.

Окрім цього, прогнози покращились і щодо основних галузей економіки. Відтак,  урожай зернових та олійних культур буде більшим, ніж торік - експорт очікується не менше 50 млн тонн зернових й олійних культур, а також - не менше 10 млн тонн олії і шроту.

Мінекономіки наголошує, що в Україні зростає виробництво в металургійній промисловості, відповідно збільшується й експорт металопродукції. Але загальні обсяги виробництва зараз майже в чотири рази нижчі, ніж до 2022 року. Прогноз на цей рік складає – виробництво 6 млн тонн сталі.

«Я вірю, що нам вдасться покращити експортну логістику – переважно через дельту Дунаю, Румунію та через безпечний коридор до портів Великої Одеси. Цим коридором вже скористались чотири судна, і ми очікуємо ще два кораблі, що прибувають. Перед сезоном великого експорту, який розпочнеться в листопаді з експорту кукурудзи, ми плануємо запровадити дві схеми страхування – одну за підтримки українського уряду та одну за підтримки ЄБРР. Ми робимо все можливе, щоб знизити ризики для економіки. І ми очікуємо, що бізнес почне активніше працювати в Україні, реалізуючі як короткострокові, так і в довгострокові проєкти», — заявила під час виступу Юлія Свириденко.

За словами міністра економіки, наступні 4 роки стануть переходом до швидкозростаючої та орієнтованої на майбутнє економіки. Так, в рамках Плану відновлення України Ukrainian Facility передбачаються заходи, які дозволять реалізувати масштабні проєкти в галузі «зеленої металургії»  та інші екологічно чисті промислові проєкти, які мають посилити інтеграцію України в ЄС та на світові ринки.

«Ми віримо, що всі зусилля з боку українського уряду задля підтримки бізнесу спонукатимуть підприємців бути максимально амбітними і ще більше інвестувати у вітчизняну економіку», — підкреслила політикиня.

© 2020 volyn-inform

Мої відео