Волинь Інформ

ВИЛУЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ПДФО В ГРОМАД ПОЗБАВИТЬ ЇХ МОЖЛИВОСТІ ДОПОМАГАТИ АРМІЇ ТА МІСЦЕВИМ ЖИТЕЛЯМ - ЕКСПЕРТИ

ВИЛУЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ПДФО В ГРОМАД ПОЗБАВИТЬ ЇХ МОЖЛИВОСТІ ДОПОМАГАТИ АРМІЇ ТА МІСЦЕВИМ ЖИТЕЛЯМ - ЕКСПЕРТИ
336133 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ці доходи замінили податки, які сплачували місцеві жителі до того, як мобілізувались до війська.

Вилучення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців, ослабить громади, позбавить їх можливості допомагати силам оборони та надавати якісні послуги жителям, і при цьому не принесе жодних плюсів для Об’єднаних сил Збройних сил України, пишуть у своєму матеріалі «Військовий ПДФО: «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» радниця голови Асоціації міст України з муніципальних питань, народна депутатка Оксана Продан та виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Аналітики припускають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін.

 

«Коли Мінфін пише, що військовий ПДФО збільшилося після 24 лютого 2022-го, то не зазначає, що з того дня кількість воїнів зросла на 700 тисяч за рахунок цивільних. Усі, хто зараз сплачує військовий ПДФО, до мобілізації сплачували в громади ПДФО із зарплат учителів, продавців, робітників, службовців, податок на нерухомість, єдиний податок від підприємницької діяльності. Сьогодні цих податків немає, але є люди. Вони тимчасово змінили спеціальність, узявши до рук зброю для захисту України», - вказують автори.

Спираючись на дані від 754 громад із 1470, тобто понад 50% усіх в Україні, включно з обласними центрами, що перебувають зараз під контролем України, представники Асоціації міст України зазначають, що збитки цих 754 громад від дій агресора складають 815,61 млрд грн, натомість від держави вони отримали 6,83 млрд грн для відбудови пошкоджених об’єктів.
 

«Чи достатньо в держави коштів? Ні. Чи стане їх більше, якщо заберуть військовий ПДФО у місцевого самоврядування? Ні. Потрібно допомагати тим, хто працює, хто фінансує оборону й захист із першого дня війни, у кого 64% ПДФО використовуються прозоро», - пишуть експерти.

Вони підкреслюють, що витрати місцевих громад значно відкритіші для контролю як громадян, так і контролюючих підрозділів, а отже, менш корупційні.

Детальніше про те, скільки громади вже вклали в оборону країни й чому необхідно легалізувати їхню допомогу армії читайте у матеріалі.

За подання Львівської РВ Асоціації міст України.

Теги: Асоціація міст України, Львівська РВ Асоціації міст України,військовий ПДФО

© 2020 volyn-inform

Мої відео