Волинь Інформ

Міністерство оборони скасував доплату в 30 000 гривень військовим в тилу. З яких причин уряд прийняв таке рішення?

Міністерство оборони скасував доплату в 30 000 гривень військовим в тилу. З яких причин уряд прийняв таке рішення?
345363 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 1 лютого в Україні скасовується додаткове нарахування доплат для військових, які не знаходяться на передовій. Тепер сума виплат буде відрізнятись в залежності від: в якому районі перебуває боєць та який рівень складності бойових завдань виконує. 100 000 грн виплат так і залишаться для військових, які знаходяться на передовій, а також для сімей полонених та зниклих безвісти.

Але мінімальна зарплата для ЗС України, Нацгвардії та Держприкордонслужби збільшиться до 20 100 грн. Для Нацполіції та ДСНС — до 17 тис. грн.

Змешнення винагороди торкнулось: військових та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків, курсантів, офіцерів управління штабів.

Нове нарахування доплат для військових — чутливе рішення в умовах війни, оскільки це неабияк вплине на мотивацію бійців та темпи мобілізації.

Економіст, виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук поділився своєю думкою для видання Forbes Ukraine щодо урізання виплат. Він вважає, що уряд рано чи пізно мав би прийняти таке рішення через дефіцит бюджету ( сума сягала 911 млрд гривень у 2022 році).

Міністерство оборони у 2022 році витратило на грошове забезпечення воїнів та додаткових виплат у 10 разів більше аніж у 2021 році. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

У 2021 році було заплановано нарахувати майже 150 млрд грн на грошове забезпечення та зарплати в оборонній сфері, куди входить Міноборони, Нацгвардія та інші.

Це означає, що витрати у 2022 році склали більше 1 трлн грн (близько третини всіх бюджетних витрат за рік). Тому для врегулювання витрат державі уряду довелось піти шляхом економії. Хоча в умовах війни складно оцінити який потенціал має економія коштів саме через зменшення виплат для військовослужбовців, оскільки інформації у публічному доступі немає. Але під час ухвалення бюджету 2023 року (857,9 млрд грн), витрати на оборону передбачились меншими, аніж у 2022 році (989,5 млрд грн).

Проте економія може спрацювати, якщо очільник Міноборони буде слідкувати за своєю командою, оскільки Україні не потрібно нових випадків з обкрадання на їжі для військових.

Як вважає Олег Берестовий, командир підрозділу 15 бригади артрозвідки та продакт-менеджер в Uklon, уряду потрібно оптимізувати бюджеи та справедливо упорядкувати бойові виплати.

Берестовий пропонує альтернативу — винагорода в 150 000 грн для військових, які вобють в умовному Бахмуті, 100 тисяч, якщо знаходитесь за 5 км від лінії зіткнення та 50-70 тис грн для командних пунктів на відстані 20-40 км, оскільки туди може долетіти снаряд артилерії.

Хвиля мобілізації ще не закінчилась, ба більше її потрібно буде продовжувати. Але яка мотивація для військового, якщо виплата 20 000 зараз не має такої цінності як до війни. А гроші для більшості новеньких є мотивацією, тому це сильний психологічний фактор.

Народна депутатка з обраного комітету ВРУ Соломія Бобровська наголосила, що ми можемо коментувати лише публічні заяви та дописи відомства, оскільки сам наказ Міністерство оборони ще не опублікувало. Вона вважає, що заяви Міноборони — це диференціація [поділ] оплати. «Курсантам немає сенсу додатково виплачувати 30 000 грн поряд з військовими, які беруть участь в активних бойових діях», — сказала депутатка для видання Forbes Ukraine.

Вже давно та неодноразово оьговорювалась тема розподілу. Держава мвє величезну діру дефіциту в бюджеті. «Лежить економіка і ми живемо коштом дотацій та іноземних вливань», — каже Соломія Бобровська.

Депутатка зазначила, що є один важливий нюанс. Існують частини спеціального призначення, які перебуваючи в тилу не відпочивають, а приїжджають з бойових виїздів на місце постійного перебування та готуються до наступного виізду. Тому для них було б неправильно застосовувати такі обмеження. Це питання мотивації вести боротьбу далі, а ми вже бачимо невдовлення зі сторони військових.

Теги: Міністерство оборони України,Міністерство оборони, Міноборони, Міноборони України,виплати військовослужбовцям,військовослужбовці, війна в Україні

© 2020 volyn-inform

Мої відео