Волинь Інформ

Якими важливими змінами у сфері нотаріату запам'ятався 2021 рік?

Якими важливими змінами у сфері нотаріату запам'ятався 2021 рік?
228111 ПЕРЕГЛЯДІВ
Важливим нововведенням минулого року є надання доступу нотаріусам до Єдиного державного демографічного реєстру, відповідний закон Верховна рада ухвалила у другому читанні в листопаді 2021 року. Закон включає нотаріусів до переліку уповноважених суб’єктів, визначених частиною першою статті 2 Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», та уточнює мету використання нотаріусами даних державних реєстрів шляхом внесення відповідних змін до частини другої статті 461 Закону «Про нотаріат».
Минулого року у зв’язку зі зміною на території України нотаріальних округів по Львівській, Волинській та Рівненській областях було видано нові реєстраційні посвідчення 194 приватним нотаріусам.
Разом з цим, торік підписано Меморандуми про розроблення і реалізацію електронної взаємодії між державними і приватними нотаріусами Рівненської, Львівської та Волинської областей та підприємствами при вчиненні нотаріальних дій, проведенні державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Відтак, мешканців регіону, завдяки спрощення процесу отримання нотаріусами відомостей з Реєстру територіальних громад зможуть отримати послуги зручно, доступно і прозоро!
Важливим змінами минулого року є переїзд у нове приміщення Першої та Другої Дубенської, Здолбунівської та Костопільської державних нотаріальних контор.
У 2021 році державними нотаріусами Львівської, Рівненської і Волинської областей було проведено 173 комплексних перевірок приватних і державних нотаріусів.
Управлінням вжито заходів щодо зменшення вакансій державних нотаріусів в державних нотаріальних конторах. Кількість вакансій у Львівській області зменшено в двічі.
Не менш суттєві зміни чекають на нотаріат і цього року, адже невдовзі планується запустити експериментальний проєкт щодо поетапного створення єдиної державної системи електронного нотаріату.

© 2020 volyn-inform

Мої відео