Волинь Інформ

Невидимі рани – наслідок психологічного насильства над дітьми

Невидимі рани – наслідок психологічного насильства над дітьми
353225 ПЕРЕГЛЯДІВ

В суспільстві існує думка, що проблеми жорстокого поводження із членами сім’ї є внутрішньою проблемою цієї сім’ї і не потребує втручання ззовні. Особливо жахливо, якщо жертвами насильства стають діти. Наслідками жорстокого поводження з дітьми і зневаги їх інтересами  завжди є серйозний збиток для здоров'я, розвитку і соціалізації дитини, порушення психічного здоров'я.

Однією необережною фразою можна завдати дитині серйозну психологічну травму. Деякі батьки завдають дітям невидимі рани через нездатність подолати стреси дорослого життя, відсутність навичок батьківства або необхідних для нього ресурсів, соціальну ізоляцію і, врешті-решт, нереалістичні очікування щодо своїх синів чи дочок.

Саме з питанням насильства в сім’ї до поліції та Маріупольського місцевого центру правової допомоги звернулась пані Вікторія, яка 5 років прожила у шлюбі з чоловіком у цілковитій злагоді. За цей час у них народилося 5 дітей. З часом батько почав занадто контролювати старшу доньку, не дозволяв їй ходити гуляти, спілкуватись з однолітками, читав її переписку з друзями, слідкував у соціальних мережах. Дівчина повинна була дзвонити коли прийшла до школи та коли йшла з занять і дорікав, якщо та затрималась по дорозі додому. Інших дітей, які ходили до початкової школи він так жорстко не контролював.  Вікторія не надавала значення такій поведінці чоловіка та через те, що вважала це звичайним хвилюванням про доньку та не хотіла сперечатись з чоловіком.

Одного дня чоловік побив доньку через те, що вона запізнилась зі школи та не відповіла не телефонний дзвінок, якого просто не почула на вулиці. Після завданих тілесних ушкоджень відносно чоловіка було складено адміністративний протокол за ст. 1731 КУпАП та притягнуто рішенням суду до відповідальності. Сподіваючись, що чоловік зробив висновки та більше не вчинятиме насильницьких дій, пані Вікторія зберегла родину, та через три місяці чоловік знов вчинив домашнє насильство відносно старшої доньки. Дівчина чинила опір та кричала, через що батько штовхнув її та вдарив по голові, нанісши тяжкі ушкодження.  Інші діти знаходились в цей час в одній квартирі з батьком та сестрою, саме вони зателефонували матері, яка, на щастя, була поруч та встигла захистити доньку. 

Аби уберегти старшу доньку, а ймовірно в подальшому і інших дітей від насильства з боку батька пані Вікторія звернулась за допомогою до Маріупольського місцевого центру правової допомоги.

У жінки були усі підстави для звернення до суду за отриманням обмежувального припису щодо кривдника. Зібрані фахівцем центру докази підтвердили факти вчинення домашнього насильства: постанови суду про притягнення кривдника до відповідальності за вчинені адміністративні правопорушення, передбачені ч.1, ч.2 ст. 1732 КУпАП, медичні довідки з зафіксованими тілесними ушкодженнями.

 Алла Макарова, фахівець центру, склала заяву про видачу обмежувального припису щодо кривдника із наведенням переконливих доводів обраної правової позиції. Ця заява була повністю задоволена судом.

Судовим рішенням кривднику заборонено перебувати у місці спільного проживання разом із жінкою і дітьми, наближатися на відстань ближче ніж 500 метрів до дружини та до кожного із дітей, до місця їх навчання та спілкуватися з ними, в тому числі і з використанням мобільного зв’язку, соцмереж та третіх осіб, вести листування. Встановлено строк обмежувального припису в 6 місяців.

 Зараз Вікторія живе з дітьми в своїй квартирі, а чоловік покинув їх місце спільного проживання. Їх старша донька більше не страждає від домашнього насильства, життя в неї змінилось на краще, адже вона має змогу спілкуватись з однолітками та друзями після навчання і не хвилюватись, повертаючись додому.

© 2020 volyn-inform

Мої відео