Волинь Інформ

Апостилювання та консульська легалізація: що варто знати?

Апостилювання та консульська легалізація: що варто знати?
6071 ПЕРЕГЛЯДІВ

Апостилювання та консульська легалізація - процедури, які проводяться з однією і тією ж метою, наданням законності документам для подальшого їх використання на території іншої держави. Втім вони істотно різняться між собою. Так, проставлення апостиля здійснюється за спрощеною процедурою.
Для апостилювання документів, що видаються органами юстиції та судами, а також документів, що оформляються нотаріусами України, необхідно звернутися до будь-якого відділу ДРАЦС .
Проставлення апостиля здійснюється за заявою особи, яка подає ці документи. Її можна направити до органу поштою (з-за кордону та для проставлення апостиля на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану) або ж звернутися особисто.
При подачі заяви необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу, та подати:
- оригінал документа, на якому проставляється апостиль, або його копію, засвідчену в установленому порядку;
- документ про оплату послуги з проставлення апостиля/документ, що підтверджує право на звільнення від сплати. У разі, коли заява про проставлення апостиля надіслана поштовим зв’язком, копія документа, що підтверджує право на звільнення від сплати, повинна бути засвідчена в установленому законодавством порядку.
За результатом прийняття заяви та документів, поданих для проставлення апостиля, заявнику в разі його особистого звернення до територіального органу Міністерства юстиції України, нотаріуса видається відривна частина заяви, що містить відомості про номер заяви, дату її прийняття, кількість поданих документів, прізвище, ім’я та по батькові заявника і суму сплачених коштів за надання послуг з проставлення апостиля.
Проставлення апостиля чи відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2 робочих днів.
Консульська легалізація документа передбачає здійснення більшої кількості кроків і займає набагато більше часу. Її здійснює Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України.
Оригінали офіційних документів, видані органами державної реєстрації актів цивільного стану, попередньо засвідчуються у відділах державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України тієї області, де вони видані.
Оригінали офіційних документів, видані відділами державної реєстрації актів цивільного стану, попередньо засвідчуються
Після легалізації у Департаменті консульської служби офіційні документи повинні бути засвідчені в дипломатичному представництві тієї країни, де вони будуть використовуватись.
При поданні офіційних документів на консульську легалізацію фізичні особи мають подати паспорт та заповнюють заяву на вчинення консульської легалізації.
У разі необхідності подати на легалізацію документи, що належать або виписані на ім’я іншої особи, заявник повинен надати засвідчену нотаріусом довіреність від власника документів.
За консульську легалізацію справляється консульський збір відповідно до Тарифів консульського збору, що затверджуються Міністерством закордонних справ України за погодженням з Міністерством фінансів України.
Варто знати, що існують країни, які не вимагають ані консульської легалізації, ані проставлення апостиля. Це країни, що застосовують Мінську конвенцію (Азербайджан, Вірменія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Росія, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Грузія) або ж ті, що уклали з Україною двосторонній договір про правову допомогу у цивільних справах (Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Чехія, Сербія)

© 2020 volyn-inform

Мої відео