Волинь Інформ

Відсутність плати як підстава для відмови у вчиненні нотаріальної дії

Відсутність плати як підстава для відмови у вчиненні нотаріальної дії
3376 ПЕРЕГЛЯДІВ

Однією з підстав відмови у вчиненні нотаріальної дії є невнесення плати за її вчинення.

Статтею 42 Закону України “Про нотаріат” передбачено, що нотаріальні дії вчиняються після їх оплати, а також у передбачених законом випадках після сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб та в день подачі всіх необхідних документів.

За вчинення нотаріальних дій державні нотаріуси справляють державне мито у розмірах, встановлених чинним законодавством. Приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та фізичною або юридичною особою. При вчиненні різних нотаріальних дій види застосовуваних обов'язкових платежів відрізняються, водночас, до таких платежів відносяться: - оплата за використаний для вчинення нотаріальної дії спеціальний бланк нотаріальних документів; - адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень; - оплата за користування відомостями єдиних та державних реєстрів, наприклад, оплата за отримання витягу з Державного реєстру обтяжень нерухомого майна, оплата за пошук нотаріусом відомостей у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, оплата за користування Спадковим реєстром, Єдиним реєстром довіреностей тощо.

Також звертаємо увагу, що нотаріальне посвідчення договорів купівліпродажу нерухомого майна (окрім земельних ділянок) здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна. Чинним законодавством передбачені пільги для окремих категорій громадян щодо сплати обов'язкових платежів, однак, для звільнення від сплати таких платежів, особа, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії, повинна надати відповідні документи нотаріусу. За наявності підстави для відмови, на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус зобов’язаний викласти причини відмови в письмовій формі і роз’яснити порядок її оскарження. Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову, яка може бути оскаржена до суду. 

© 2020 volyn-inform

Мої відео