Волинь Інформ

Візит канцлера Німеччини Ангели Меркель до Афін

Візит канцлера Німеччини Ангели Меркель до Афін
286465 ПЕРЕГЛЯДІВ

Напружені відносини Греції з Німеччиною в останні роки були помітні під час візиту в Афіни канцлера Німеччини Ангели Меркель, коли президент і прем'єр-міністр країни обговорювали минулі образи.

Президент Катерина Сакелларопулу стала першою з ким відбулась офіційна зустріч Меркель під час її візиту до країни. Саме фінансова криза наклала відбиток на більшу частину її 16-річного перебування на посаді та на відносини Німеччини з Європою.

"Були часи труднощів та напруженості", - сказала Сакелларопулу Меркель. "Фінансова криза, з якою зіткнулися багато країн Європи, поставив у складне становище переважно Грецію, яка мала заплатити важку ціну".

Десятирічна фінансова криза в Греції, що почалася наприкінці 2009 року, призвела до того, що чверть економіки країни була знищена, і Греція майже відійшла від євро, загальної валюти, яку використовують більшість членів Європейського союзу.

Сакелларопулу відмітила, що греки "часто відчували себе самотніми".

Німеччина була найбільшим вкладником у три послідовні міжнародні пакети порятунку, які Афіни отримували з 2010 по 2018 рік.

Але кредити на порятунок було надано з певними умовами. Економіка Греції була поставлена ​​під суворий контроль, і була нав'язана низка глибоко обурених суспільством реформ, включаючи неодноразове підвищення податків та скорочення пенсій, зарплат та державних витрат на все – від охорони здоров'я до інфраструктури.

Хоча грецька економіка протягом багатьох років страждала від поганого управління та перевитрати державних коштів, що сприяло її тяжкому фінансовому становищу та спровокувало кризу, умови, висунуті в обмін на порятунок, були за поглядом грецьких політиків особливо жорсткими.

Багато греків звинувачували Меркель та її міністра фінансів Вольфганга Шойбле у примусовій жорсткій економії, яка призвела до різкого падіння рівня життя та економічної депресії, коли безробіття досягло 28%, а безробіття серед молоді перевищило 60%.

У міру того, як фінансове становище країни поступово покращувалося, покращувалися і відносини з Німеччиною, а також суспільне ставлення до Меркель.

Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс назвав її "голосом розуму та стабільності як у Берліні, так і в Брюсселі".

Звертаючись до Меркель, Міцотакіс сказав, що "ви самі сміливо визнали, що багато чого вимагали від греків у той час, коли вони переживали турбулентність фінансової кризи. Але, на щастя, ні сліпа європейська економія, ні нібито національні гасла не допомогли".

Меркель, здійснюючи свій останній візит до Афін як канцлера, визнала що "ми багато просили у людей Греції (під час кризи євро). З іншого боку, у Греції були дуже різні уряди, які вважали за можливе дуже різні реформи".

Ліва партія "Сіріза" перемогла на виборах у 2015 році, присягнувшись відкинути всі умови, висунуті Грецією в рамках міжнародних програм порятунку. Хоча уряд погодився на всі висунуті умови і провів всі необхідні реформи, переговори призвели до особливо неспокійного періоду в Греції, коли в кінцевому підсумку було введено контроль за рухом капіталу, щоб зупинити відкати з банків. Ці заходи залишалися чинними протягом багатьох років.

Меркель також зазначила, що обидві країни зіткнулися з проблемою міграційної кризи в Європі, коли у 2015 році до ЄС в'їхало понад мільйон людей, багато з яких рятувалися від війни у ​​Сирії. Переважна більшість переправилася на грецькі острови з довколишнього турецького узбережжя, а потім вирушила на північ через Балкани у бік Німеччини.

"Я сподіваюся, що відносини, вірніше, я впевнена, мені не потрібно сподіватися, що з новим урядом Німеччини відносини між Німеччиною та Грецією також розвиватимуться добре", - сказала Меркел

© 2020 volyn-inform

Мої відео