Волинь Інформ

Впродовж року в Львівській, Рівненській і Волинській областях порушено 58 справ про неплатоспроможність фізичних осіб

Впродовж року в Львівській, Рівненській і Волинській областях порушено 58 справ про неплатоспроможність фізичних осіб
211274 ПЕРЕГЛЯДІВ

Банкрутство – це примусова процедура, спрямована на отримання контролю над боржником та його майном з метою виконання зобов’язань, які боржник не в змозі або не бажає виконувати.
Провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника. Боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:
заборгованість становить не менше ніж 30 мінімальних розмірів заробітної плати;
боржник припинив погашати кредити або здійснювати інші планові платежі в розмірі понад 50 % місячних платежів;
винесено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке можна звернути стягнення;
існують інші обставини, які підтверджують неможливість виконувати грошові зобов'язання чи здійснювати звичайні поточні платежі.
За вісім місяців 2021 року у Львівській, Рівненській та Волинських областях порушено 58 справ про неплатоспроможність фізичних осіб. Зокрема, по Львівській області– 15 (10 - в стадії реструктуризації боргів, 5 - в стадії погашення боргів), по Рівненській – 24 (17 - в стадії реструктуризації боргів , 7- в стадії погашення боргів), по Волинській області - 19 (12 в стадії реструктуризації боргів, 7 - в стадії погашення боргів), - зазначає начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), Тарас Грень.
Кредитор не має права ініціювати банкрутство фізичної особи за жодних обставин, навіть за наявності безспірної заборгованості. З моменту відкриття провадження у справі вводиться мораторій строком на 120 днів.
Після порушення процедури банкрутства сума боргу фізичної особи фіксується, нарахування відсотків і штрафів припиняється.
Не підлягають реструктуризації лише борги щодо
сплати аліментів;
відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи;
щодо сплати ЄСВ та інших обов'язкових платежів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
В процесі банкрутства, для погашення боргу, не можуть бути вилучені не тільки єдині житлові приміщення, але і кошти, що знаходяться на пенсійних рахунках та в фондах соціального страхування. Процедуру банкрутства неможливо зробити, якщо борги виникли в результаті одержання кредитів на відпочинок і розваги, на придбання предметів розкоші або програшу в азартні ігри. Не спишуть борг і тим, хто має забезпечених близьких родичів. Проте родичі по боргу не відповідають.
Відповідно до Кодексу з процедур банкрутства щодо фізичної особи - банкрута встановлюються певні обмеження. Так: 1. Протягом п’яти років після визнання фізичної особи банкрутом не може бути відкрито провадження у справі про неплатоспроможність за її заявою, крім випадку, якщо боржник погасив усі борги в повному обсязі у порядку, передбаченому Кодексом. 2. Протягом п’яти років після визнання фізичної особи банкрутом така особа зобов’язана перед укладенням договорів позики, кредитних договорів, договорів поруки чи договорів застави письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності інші сторони таких договорів. 3. Фізична особа не може вважатися такою, яка має бездоганну ділову репутацію, протягом трьох років після визнання її банкрутом.
Погашення боргів боржника – це наслідок визнання боржника банкрутом. Ця процедура вводиться у разі неможливості відновити платоспроможність боржника.

© 2020 volyn-inform

Мої відео