Волинь Інформ

5 ігор, які навчать дитину рахувати гроші

5 ігор, які навчать дитину рахувати гроші
137064 ПЕРЕГЛЯДІВ

Основам фінансової грамотності, як і багатьом іншим речам, найлегше навчити дітей через ігри. Ведучі програми «Більше двох» на телеканалі «D1» зробили підбірку таких, які допоможуть вам не лише цікаво провести час з малими, а й опанувати фінансові премудрості.

«Розміняти»

Гра вчить рахувати гроші різного номіналу. Вам будуть потрібні монети й паперові гроші. Видайте дитині (і іншим гравцям) по 20-30 різних монет, а собі залиште кілька дрібних банкнот.

Суть гри: ведучий викладає одну паперову банкноту, а учасники повинні її розміняти. Хто швидше, той і виграв.

«Магазин»

Ця гра вчить дитину основному принципу товарно-грошових відносин: щоб придбати якусь річ, потрібно за неї заплатити. Продавець отримує ці гроші й використовує їх для розвитку свого бізнесу — придбає нові товари або поліпшить ті, що продає зараз.

Суть гри: така, як у нашому дитинстві. Тільки замість листочків візьміть справжні монети та дрібні купюри. Розкладіть на столі «товари»: іграшки, продукти з холодильника. До кожного товару треба прикріпити цінник. Домовтеся, хто буде «продавцем», а хто — «покупцем».

Якщо «покупець» — дитина, вона має зібрати потрібну суму з купюр і монет і віддати вам в обмін на товар. Якщо сума вийшла більшою — нехай дочекається здачі. Потім поміняйтеся ролями. Тепер завдання дитини-«продавця» перевірити, чи правильно ви дали їй гроші. І якщо потрібно, повернути здачу.

«Платне — безкоштовне»

Пояснює дитині, що гроші — це не єдине джерело задоволення і розваг.

Суть гри: нагадує «їстівне — неїстівне». Тільки цього разу потрібно навести приклад платної чи безкоштовної розваги. Наприклад, безоплатно можна позасмагати на річці влітку, погуляти в парку, погойдатися у дворі. А ось похід в кіно або в аквапарк доступні тільки за гроші.

«Знайди кращу ціну»

Вчить вибирати потрібний товар за найкращою ціною серед безлічі варіантів. Поясніть дитині: далеко не всі пропозиції магазинів відповідають нашим можливостям, тому треба вміти знайти найкраще.

Суть гри: разом із дитиною порівняйте ціну на іграшку в різних магазинах і онлайн-сервісах. Попросіть вибрати, де її краще купити й чому. Для оцінки вартості можна розглядати ціну, спосіб доставки, наявність акції або бонусів. Обов'язково разом порахуйте, скільки заощадили.

Те саме робіть і в супермаркеті, дозволяйте дитині перед походом за продуктами допомогти вам скласти список, а потім дозвольте самотужки зібрати всі товари зі списку і вкластися в заплановану суму. Зверніть увагу дитини на те, що товари з однієї категорії (наприклад, молоко) можуть коштувати по-різному, що ціна залежить від імені виробника і від обсягу товару.

«Струмочки»

Пояснює дітям непросте поняття «множинні джерела доходу».

Суть гри: розкажіть простими словами, звідки беруться гроші у вашій родині. Наприклад, у вас тільки два джерела доходу, зарплата тата і мами. Це не дуже безпечна ситуація для бюджету: роботи не буде, грошей теж не буде. Запропонуйте дитині придумати нові джерела доходів. З огляду на вік, він може придумувати будь-які фантастичні варіанти. Мета гри — розширити розуміння про джерела доходів.

Частіше розмовляйте на теми особистих фінансів. Не усувайте дітей від ситуацій, які виникають у вашій родині: нехай вони бачать, як саме батьки справляються з вирішенням фінансових труднощів, а ще подивіться випуск «Більше двох» про фінансову грамотність для дітей.

У ньому експерти діляться порадами, як правильно говорити з нашими спадкоємцями на фінансові теми, а також навчити їх дбайливо ставитися до кишенькових грошей й розважливо витрачати їх, пояснюють, чому не слід занадто контролювати, а тим паче, критикувати витрати дитини, а ще розповідають, чим можуть обернутися виплати за хатню роботу та оцінки?

© 2020 volyn-inform

Мої відео