Волинь Інформ

Заява про неприпустимість відновлення куріння у приміщеннях на робочих місцях через тютюнову поправку №20 у законопроєкті №5616

Заява про неприпустимість відновлення куріння у приміщеннях на робочих місцях через тютюнову поправку №20 у законопроєкті №5616
385677 ПЕРЕГЛЯДІВ

Від імені громадськості заявляємо про неприпустимість відновлення куріння тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів на робочих місцях в приміщеннях (зокрема закладів ресторанного господарства, готелях), що передбачено врахованою Комітетом з питань економічного розвитку (Голова Комітету Дмитро Наталуха) поправкою №20 народних депутатів І. Фріза та О. Санченка у законопроєкт №5616. 

 

1) Тютюнова поправка №20 у законопроєкт №5616 врахована більшістю депутатів Комітету з питань економічного розвитку з порушенням ст. 116 Закону України «Про регламент Верховної Ради України». Поправку про відновлення куріння на робочих місцях в інтересах тютюнової індустрії «протягують» у спосіб, аналогічний тому, як росія проводила псевдореферендум в окуповаій АР Крим. 

Законопроєкт «Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів», ухвалений в першому читанні, не має абсолютно ніякого відношення до антитютюнового законодавства. Такі протиправні дії були навмисне вчинені для приховування тютюнової правки від суспільства та введення в оману парламентарів з інших комітетів. 

 

2) Поправка №20 до законопроєкту №5616, що відновлює куріння на робочих місцях у приміщеннях нівелює результати антитютюнової політики, яку держава Україна проводить останні 10 років та відкине Україну у контролі над тютюном до 2012 року. Такий підхід сприятиме створенню умов, за яких куріння та вживання тютюну (й нікотину) стане доступнішим та отримає додаткові форми просування, особливо серед дітей та молоді. Своєю чергою, це спричинить збільшення захворюваності та смертності від хвороб, які спричинені вживанням тютюну та нікотину, а також впливом вторинного тютюнового диму та викидів. Це збільшить тягар на державу через витрати на лікування та втрату людського капіталу. Вже зараз вживання тютюну завдає Україні щорічних економічних втрат на рівні 3,2% ВВП, або близько 179 млрд грн (станом на 2021 рік). За даними ВООЗ, вживання тютюну та вплив вторинного тютюнового диму є причиною передчасної смерті 130 тисяч людей в Україні щороку.

 

3) Внесена в інтересах тютюнової індустрії поправка №20 в законопроєкт №5616 народних депутатів І. Фріз та О. Санченко пріоритизує комерційні інтереси тютюнових компаній, їхніх підрядників та інших повʼязаних осіб перед інтересами здоров'я населення, що порушує: 

·       ст. 3 Конституції України, яка визначає: «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю»; 

·       Статтю 4 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», яка визначає принципи державної політики: «пріоритетності політики у сфері охорони здоров'я у порівнянні з фінансовими, податковими та корпоративними інтересами суб'єктів господарювання, діяльність яких пов'язана з тютюновою промисловістю».

 

4) Поправка №20 про відновлення куріння на робочих місцях народних депутатів  І. Фріз та О. Санченко в законопроєкт №5616 порушує міжнародні зобовʼязання України, а саме Статтю 8 Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ), ратифікованої Україною у 2006 році та її Керівні принципи. РКБТ ВООЗ чітко визначає: «Сторони визнають, що наукові дані чітко підтверджують, що вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності», а також: «кожна Сторона приймає та здійснює … ефективні законодавчі, виконавчі, адміністративні і/або інші заходи, що забезпечують захист від впливу тютюнового диму на робочих місцях усередині приміщень, громадському транспорті й у закритих громадських місцях та, у відповідних випадках, в інших громадських місцях».  

 

5) Тютюнова поправка №20 в законопроєкті №5616, затверджена Комітетом з питань економічного розвитку для ухвалення Парламентом, суперечить суспільній думці, яка вимагає розширення переліку вільних від куріння місць. Вільне від тютюнового диму та нікотинових викидів середовище в громадських приміщеннях давно стало соціальною нормою та інструментом захисту здоров'я населення від шкоди тютюнового диму. Згідно з дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, проведеним у травні 2022 року, 86% дорослих українців підтримують розширення переліку громадських місць, у яких куріння тютюнових виробів, зокрема кальянів, заборонено. Окрім того, понад 80% громадян України підтримують заборону куріння тютюнових виробів для електричного нагрівання, які використовуються з пристроями, наприклад «IQOS», «glo» у громадських місцях.

 

6) Депутати, які діють в інтересах тютюнової індустрії, ініціюючи поправку №20 до законопроєкту №5616, та члени Комітету під час її розгляду, не надали суспільству жодних об'єктивних даних, прогнозів чи розрахунків про наслідки відновлення куріння на робочих місцях у приміщеннях (у тому числі закладів ресторанного господарства, готелів). 

 

7) Звертаємо увагу, що тютюнові компанії-колаборанти, в інтересах яких просувається тютюнова поправка №20 у законопроєкті №5616 продовжують працювати в росії та сплачують до бюджету країни-агресора мільярди доларів навіть після початку повномасштабної війни проти України. 

 

Громадська організація «Життя» звертається до Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи та членів Комітету ініціювати перегляд висновку щодо законопроєкту №5616 та відхилити тютюнову поправку, внесену з порушення Закону України «Про регламент Верховної Ради України». 

 

В інтересах захисту здоров’я тисяч працівників ми закликаємо Давида Арахамію, Голову більшості Верховної Ради України, та всіх народних депутатів України відхилити тютюнову поправку №20 до законопроєкту №5616, щоб захистити право українців на працю у здоровому та вільному від тютюнових й нікотинових викидів середовищі. 

 

Турбота про здоровʼя людей — вклад у Перемогу України! 

 

Для контактної інформації: Олеся Козлова, асистентка проєктів ГО «Життя», (044) 234-93-20, [email protected]

 

Довідково.

Вторинний тютюновий дим (ВТД)

ВТД одна з найважливіших та найпоширеніших видів впливу в умовах приміщення. Це впливає на велику частку населення. Найчастіше страждають діти, особливо коли батьки курять.

• 1,2 мільйони смертей щороку викликає ВТД; 65 000 дітей щороку помирають від хвороб, пов’язаних із ВТД

Вплив вторинного тютюнового диму має як миттєвий, так і довготривалий ефект.

• Вплив ВТД на жінок, які не курять, пов'язують з передчасними пологами зі співвідношенням шансів 1,57 (1,35–1,84)

Діти більш чутливі до ВТД, ніж дорослі. Вони відрізняються від дорослих у кількох аспектах, які впливають на здоров'я завдяки більш високій частоті дихання та вдиханню більшого об’єму повітря, порівняно до розміру тіла. У той же час їхні дихальні шляхи, які розвиваються, більш вразливі до забруднювачів з навколишнього середовища.

У дітей вплив ВТД пов'язаний з:

• підвищеним ризиком низької ваги при народженні зі співвідношенням шансів 1,38 (1,13–1,69)

СРДС (синдромом раптової дитячої смерті) причинний зв’язок між післяпологовим впливом тютюнового диму із співвідношенням шансів 1,94 (1,55–2,43)

захворюванням нижніх дихальних шляхів збільшення випадків гострих захворювань нижніх дихальних шляхів та госпіталізації дітей до 2 років із співвідношенням шансів 1,55 (1,42–1,69)

середнім отитом збільшення випадків виникнення будь-якого гострого середнього отиту у дітей до 4 років із співвідношенням шансів 1,66 (1,33–2,06) та частотою рецидиву середнього отиту зі співвідношенням шансів 1,32 (1,14–1,52)4

• кількість випадків ексудату барабанної порожнини у дітей віком до 4 років із співвідношенням шансів 1,33 (1,12–1,58)4

• кількість нових випадків астми у дітей до 14 років із співвідношенням шансів 1,32 (1,24–1,41)

• Дані ВООЗ наголошують, що куріння кальянів, електронних сигарет чи тютюнових виробів для нагрівання є небезпечними, тому на них мають поширюватися всі ті ж регулювання, що і на традиційні тютюнові вироби. За даними ВООЗ, одна година куріння кальяну еквівалентна приблизно 100 викуреним сигаретам. За таких умов в організм людини потрапляють значно вищі рівні монооксиду вуглецю (чадного газу), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування з можливими запамороченнями тощо.

 

Теги: Парламент, Наталуха, тютюновий лобізм, куріння

© 2020 volyn-inform

Мої відео