Волинь Інформ

Україна скористається досвідом ЄС у захисті здоров'я дітей від куріння

Україна скористається досвідом ЄС у захисті здоров'я дітей від куріння
434689 ПЕРЕГЛЯДІВ

У 2015 році ЄС запровадив антитютюнову директиву №2014/40/ЄС, а нещодавно  Єврокомісія оприлюднила звіт щодо результатів її виконання за 5 років. Важливість Директиви полягає у тому, що її норми запроваджують обмеження на застосування тютюновою індустрією маркетингових технологій, спрямованих на підвищення привабливості тютюнових виробів та електронних сигарет, стимулювання продажів і створення ілюзії меншої шкоди. Досвід країн ЄС свідчить про те, що такі обмеження дійсно показали вражаючі результати лише за п'ять років. Згідно з даними Європейського барометра, за період 2014-2020 років поширеність куріння серед дорослих віком понад 15 років зменшилася на 13%, а серед дітей показник куріння впав на 20%.

 

Тепер на всій території ЄС сигарети продають з попередженням про шкоду для здоров'я, яке покриває 65% передньої та задньої сторін пачок. Завдяки йому споживачі краще поінформовані про негативні наслідки куріння, а попереджувальні ілюстрації зменшують вживання тютюну серед молоді.

 

У країнах ЄС, 94% курців починають курити до 25 років, а 70% — до 18 років. Як наслідок, від хвороб, спричинених курінням, у країнах ЄС щороку помирає майже 700 тис. людей. Близько 50% курців помирають передчасно: у середньому на 14 років раніше, ніж некурці. А більшу частину свого життя вони страждають від серйозних захворювань. На лікування цих хвороб, ЄС щорічно витрачає понад 25 млрд євро. Ще більш як 8 млрд євро економіка недоотримує внаслідок раннього виходу на пенсію, смерті та тимчасової втрати працездатності курців. А якщо підрахувати економічні втрати тих років життя, які люди «не дожили» внаслідок куріння, ця цифра сягатиме 517 млрд євро щороку.

 

Підписавши Угоду про Асоціацію у 2014 році, Україна теж взяла на себе євроінтеграційні зобов'язання щодо захисту споживачів від шкоди тютюнової та нікотинової продукції. Вітчизняне законодавство давно потребувало ефективних норм захисту дітей і молоді від тактик тютюнової індустрії, які допомогли б кардинально зменшити поширеність куріння в Україні. Згідно із Глобальним опитуванням молоді щодо вживання тютюну, майже 15% підлітків 13-15 років вживають  тютюнові вироби, а кожен п’ятий (18,4%) курить електронні сигарети.  З цією проблемою парламентарі успішно впоралися наприкінці минулого року, ухваливши у другому читанні законопроєкт №4358, (Закон 1978 - IX) який приводить норми та вимоги до тютюну у відповідність до вимог ЄС (Директива 2014/40/EU). Ключові норми Директиви передбачені Законом 1978-ІХ:

 

 

      запроваджується заборона будь-якої реклами електронних сигарет та рідин до них аби захистити дітей від оманливої інформації про наслідки вживання нікотинової продукції;

      запроваджені медичні попередження на пачках електронних сигарет та рідин до них, а на сигаретах медичне попередження збільшиться до 65% від розміру упаковки з оновленням графічних зображень;

      забороняється продаж сигарет зі смаками та ароматами (приміром, фруктів, ягід чи солодощів) — наразі це діє як своєрідний «гачок» і приманка для залучення дітей до куріння.

 

Окрім передбачених європейською директивою вимог щодо захисту населення від шкоди тютюну та нікотину Верховна Рада України додатково:

 

      звільнила на 100% усі робочі місця від тютюнового диму та нікотинових викидів та надала повноваження громадам визначати додаткові вільні від куріння місця (наприклад парки, сквери, пляжі та ін.);

      заборонила використання пристроїв для нагрівання тютюну у визначених місцях на рівні із сигаретами — безпечного куріння не існує;

      заборонила ароматизовані рідини для електронних сигарет, наразі фахівці налічують понад 15 тисяч різних смаків, що підвищує ризик вживання цієї шкідливої продукції дітьми та юнацтвом.

 

«В Україні куріння забирає в середньому 85 тисяч життів на рік. Безпечного куріння не існує. Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена ним. Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин. Сьогодні почали з’являтися альтернативні способи вживання тютюну, як-от електронні сигарети чи пристрої для нагрівання тютюну. Усі вони стають дедалі популярнішими серед підлітків, проте такі пристрої не є безпечнішими»,зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну. Не меншої шкоди куріння завдає й економіці нашої держави: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати станом на 2021 рік складають 3,2% ВВП України або близько 179 млрд грн (на 2021 рік) внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальними виплатами та лікуванням хвороб, викликаних курінням. Ухвалення Закону 1978 - IX дозволить Україні виконати євроінтеграційні зобов’язання, зберегти гроші платників податків і захистить здоров'я та життя українців. І ця задача виявилася цілком посильною для депутатів IX скликання Верховної Ради України, з якою вони успішно впоралися 16 грудня 2021 року.

 

Автори: Дмитро Полонський — медіакоординатор громадської організації  «Життя», Дмитро Купира — виконавчий директор громадської організації  «Життя».

Теги: Директива, Закон 1978,антитютюнове законодавство

© 2020 volyn-inform

Мої відео