Волинь Інформ

"Горіховий дім" – допомога жінкам у кризових ситуаціях.

"Горіховий дім" – допомога жінкам у кризових ситуаціях.
370420 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проблема домашнього насильства в Україні є. Вона є, проте її замовчують. Нерідко, якщо жінка все-таки вирішується сказати про це – вона отримує шквал негативу та звинувачення в тому, що "сама винна". Проте ця проблема стоїть дуже гостро.

Не дивлячись на те, що зросла кількість звернень щодо домашнього насильства, а отже перестали мовчати про це, ситуація так само залишається складною. Так, наприклад, у 2021 році за 8 місяців було стільки звернень, скільки за весь 2019 рік. Кількість засуджених за домашнє насильство також зросла. Але хоча нібито ситуація покращується в цифрах, насправді вони показують цю справжню катастрофу. Щобільше, в Україні так до цього часу і не ратифіковано Стамбульську конвенцію щодо насильства. У суспільстві продовжують маніпулювати точкою зору людей, особливо яскраво це помітно у релігії, адже найбільшим противником ратифікації є Всеукраїнська Рада церков. Але поки очікуються хоча б які зрушення в дійсно позитивну сторону, жінкам треба кудись йти у моменти скрути. Тоді, коли вже просто нікуди. Коли насильство у сім'ї буквально вбиває. І саме допомогою у таких ситуаціях займається фонд "Горіховий дім".

У Західній Україні до 2010 року не було жодного центру, де жінкам могли б допомогти в кризовій ситуації. Куди податися коли відбувається фізичне, економічне чи моральне насилля? Відповіді на це питання не було. Проте було створено центр інтегральної опіки для жінок. Фактично це стало початком роботи фонду. Там працювали люди, що за 6 років допомогли майже сотні жінок відновитися та повернутися до нормального, звичного життя. Там перебували жінки, інколи навіть з дітьми, які розуміли, що так більше не можна, від аб'юзу потрібно втікати, але не мали місця для цього. Такий центр був єдиний у Західній Україні. Він же став і першим. Проте у якийсь момент фонд фактичного залишився на вулиці. Приміщення, що орендувалося для діяльності, власник просто продав. Львівська міська рада надала інше приміщення, проте його і до цього часу потрібно продовжувати ремонтувати. Зараз вже ремонт на фінальній стадії, проте потрібна фінансова допомога.

Будинок, що реконструює фонд, матиме житлові кімнати, громадський простір та їдальню. У кімнатах зможуть проживати ті, кому це необхідно. Громадський простір зможе забезпечити місцем зустрічі, психотерапії, а також місцем, де зможуть відбуватися психологічні, юридичні та інші консультації. А їдальня, яку фактично планують об'єднати з кафе, зможе стати місцем, де жінки не тільки матимуть змогу харчуватися, а й отримають роботу, готуючи їжу та випікаючи печиво. Наразі відбувається фінальний збір коштів, проте їх потрібно дійсно багато – понад 3,5 мільйонів гривень, з яких зібрано приблизно третину. На сайті фонду навіть є план того, що конкретно відбувається та нащо потрібні кошти. Це все відкрито та прозоро. Але на це справді потрібні гроші.

Проте не дивлячись на те, що наразі фонд частково не може забезпечити те, що хоче – місце прихистку жінок, тут не опускають руки. Ще у 2012 році було створено пекарню-кондитерську з однойменною назвою. Її заснували саме задля того, щоб власне утримувати центр та його роботу. У створенні допоміг грант від австрійського уряду у рамках проєкту "Створення місця професійної інтеграції для соціально виключених жінок". Прибуток звідти скеровується на потреби фонду. І фактично він заробляє на себе сам. І навіть існуванням пекарні фонд допомагає. Жінки можуть отримати там гідну роботу, за яку отримуватимуть зарплату. Бухгалтери, пекарі – всі вони потрібні у діяльності кондитерської, і немало її працівників – саме жінки, що потребують допомоги.

Діяльність фонду допомагає жінкам у кризовій ситуації соціалізуватися. Робота психологів, професійна інтеграція, інформаційна та психосоціальна підтримка, та навіть подальша робота – з усім цим допомагають у "Горіховому домі".  Жінки, що працюють у їдальні та пекарні фонду вже допомагали в організації харчування до приїзду президента Австрії. Вони готують смаколики, що йдуть до дитячих садків та шкіл. Фактично таким чином жінки, які відчули себе не важливими, недостойними гарного ставлення, можуть бути дійсно потрібними, адже займаються справді важливою справою.

Окрім цього співпрацюють із фондом різні фотографи, дизайнери, інші відомі люди. Вони допомагають на добровільних засадах, а також долучаються до проєктів. Разом із міжнародною організацією Pact було створено проєкт "Крила", що допомагає у зростанні та економічній безпеці  жінок. Спільно із Львівською обласною державною адміністрацією та Global Shapers Lviv Hub фонд працює і над організацією благодійного аукціону, до якого долучаються різні художники, фотографи, письменниці та інші талановиті люди. У ході цього аукціону будуть пропонуватися різноманітні лоти, такі як зустрічі-консультації, фотосесії, картини та інші дійсно цікаві пропозиції. Усі виручені кошти підуть на будівництво будинку "Горіхового дому".

У фонді наголошують, що жінки – це одна із найбільш вразливих категорій. Особливо це стосується жінок з дітьми. Проте якщо у випадку із притулками для тварин та допомогою для дітей люди радо жертвують, то якщо справа торкається проблеми насильства над жінками – на це заплющують очі. Фонд хоче змінити цю ситуацію. І активно над цим працює.

Допомогти "Горіховому дому" просто. На сайті те сторінках фонду розміщені реквізити для перерахування коштів. Також можна взяти участь в аукціоні. А можна водночас порадувати себе та близьких, придбавши солодощі у пекарні "Горіховий дім". Таким чином кожен небайдужий може стати благодійником.

Важливо не замовчувати проблему домашнього насильства. А ще важливіше допомагати тим, хто від нього постраждав. І є надія, що вже скоро фонд "Горіховий дім" зможе відкрити двері свого дому тим, хто цього потребує.

© 2020 volyn-inform

Мої відео