Волинь Інформ

У Полтаві відкрили барельєф засновнику та керівнику хору "Калина" Григорію Левченку

 У Полтаві відкрили барельєф засновнику та керівнику хору "Калина" Григорію Левченку
317944 ПЕРЕГЛЯДІВ

28 вересня на фасаді корпусу Полтавського педуніверситету відкрили барельєф професору, засновнику та керівника народного хору «Калина» Григорію Левченку.

Автор барельєфа — полтавський скульптор Дмитро Коршунов. Про це Суспільному розповіла докторка педагогічних наук Наталія Сулаєва.

"Саме сьогодні рік, як пішов у всесвіт Григорій Семенович Левченко. Зібрав пісні з усіх куточків України, він зробив аранжування. Саме через ці пісні ми впізнаємо кожний регіон нашої Полтавщини", — каже ректорка Полтавського педуніверситету Марина Гриньова.

Полтава. 28 вересня. Відкриття барельєфу Григорію Левченку. Суспільне Полтава

Барельєф Григорію Левченку встановили за рахунок благодійних внесків учасників колективу "Калина" та колег.

"Починаючи з 1987-го року і до 2000-х. Ми з Григорієм Семеновичем і народним хором «Калина» відвідали всі країни Європи. Я була організатором всіх тих поїздок, які були в усі країни. Багато разів, більше десятка були в Німеччині, були в Австрії",говорить докторка педагогічних наук, професорка Валентина Титаренко.

Барельєф відкривала ректорка педуніверситету Марина Гриньова. Суспільне Полтава

Відкрив захід хор "Калина" підбіркою пісень "Українська фантазія". Григорій Левченко заснував хор 1979-го та був його керівником упродовж 43 років.

"Народився Григорій Семенович в сім’ї трударів, в селі Грабарівка Полтавської області Пирятинського району. Зростав в сім’ї, де всі співали. Вимушений був Григорій вступити до ремісничого училища на Чернігівщині, потім після завершення він працював, але любов до пісні, до мистецтва, дійсно величезний його природній талант привів його до того, що він знову повернувся на Полтавщину, і 1953-го року вступив до Полтавського музичного училища. Був одним із перших, хто отримав стипендію імені Лисенка", розповідає директор коледжу мистецтв імені М.В. Лисенка Микола Демченко.

Хор "Калина" під час відкриття барельєфу своєму засновнику. Суспільне Полтава

"Якщо ви уважно подивитесь на барельєф, це насправді наш маєстро. Насправді він такий на барельєфі, яким був у житті",каже докторка педагогічних наук, професорка Наталія Сулаєва.

Пішов з життя Григорій Левченко у 89 років. Відродженню та популяризації народного музичного мистецтва він присвятив близько 60 років.

 

 

© 2020 volyn-inform

Мої відео