Волинь Інформ

Розпочалася серія традиційних зимових наукових семінарів за участі студентів Японії та України

Розпочалася серія традиційних зимових наукових семінарів за участі студентів Японії та України
398094 ПЕРЕГЛЯДІВ

29 листопада 2022 р. стартувала серія зимових наукових семінарів, у яких беруть участь викладачі й студенти трьох університетів – Saitama University (Japan), Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Львівського національного університету імені Івана Франка.

Українсько-японські молодіжні наукові семінари (англійською мовою) об’єднані темою «Perspectives of Comparative and World Literature and Cultural Studies». Вони є традиційними і відбуваються щороку в грудні й січні.

Організатори семінарів – Dean & Professor Susumu Nonaka (Saitama University, Japan), завідувачка кафедри світової літератури, професорка, директорка Науково-методичного центру якості вивчення англійської мови та зарубіжної літератури Ольга Ніколенко (ПНПУ імені В. Г. Короленка, Україна).

Цьогоріч, незважаючи на надскладну ситуацію у світі, японські та українські викладачі й студенти вирішили продовжити серію семінарів, що сприяють укріпленню дружби й співробітництва України та Японії в галузі науки та освіти. 

 29 листопада 2022 р. відбулося перше наукове засідання, в якому взяли участь понад 30 учасників. Його відкрив Dean & Professor Susumu Nonaka (Saitama University, Japan), Почесний професор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. У промові він відзначив важливість розвитку наукових, освітніх і культурних зв’язків між університетами, необхідність долучення молоді до вершин науки. Dean & Professor Susumu Nonaka висловив міцну підтримку українським викладачам і студентам з боку Saitama University та від себе особисто. Він побажав українцям бути сильними й незламними в боротьбі за Незалежність.

Завідувачка кафедри світової літератури, професорка Львівського національного університету імені Івана Франка Лідія Мацевко-Бекерська щиро подякувала Dean & Professor Susumu Nonaka за організацію семінарів і можливості наукової та міжкультурної комунікації для студентів обох країн. Вона розповіла про важке становище, в якому вимушені здійснювати освітній процес викладачі й студенти України, підкресливши силу духу українців.

Завідувачка кафедри світової літератури, директорка Науково-методичного центру якості вивчення англійської мови та зарубіжної літератури, Почесна професорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Ольга Ніколенко висловила глибоку повагу і вдячність професорам і студентам, які змогли приєднатися до семінарів у воєнний час. Особливі слова подяки вона адресувала Dean & Professor Susumu Nonaka за ідею та організацію наукових заходів, що стали традиційними. Також Ольга Миколаївна передала низький уклін уряду Японії та Saitama University від Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка за щоденну підтримку українських викладачів і студентів.

Потім студенти трьох університетів мали змогу познайомитися, розповісти про себе, свої наукові й культурні захоплення, а також про сучасну освіту в Японії та Україні.

Для студентів університетів Сайтама, Полтави і Львова професорка Ольга Ніколенко прочитала лекцію «Як побороти страх (на матеріалі твору Астрід Ліндґрен «Міо, мій Міо»)». Студенти активно обговорювали лекцію і висловлювалися щодо порушених у ній проблем.

Професорка Ольга Ніколенко висвітлила сучасні проблеми України, особливості навчання та викладання в умовах воєнного стану, зазначивши, що війна принесла не лише новий драматичний досвід, але й новий погляд на світ, переосмислення творів літератури й мистецтва. Ольга Миколаївна розповіла про віддану роботу учителів у різних регіонах України та важливу діяльність Всеукраїнської школи онлайн щодо підтримки українських дітей, створення умов для їхнього навчання попри війну, що триває.

Професорка Ольга Ніколенко розкрила нові смисли повісті шведської письменниці Астрід Ліндґрен «Міо, мій Міо», її актуальність для дітей і дорослих в контексті пошуку духовної енергії та внутрішньої сили та протистояння викликам глобального світу.

Історія Буссе (Міо), який із ображеного і слабкого хлопчика перетворився на справжнього лицаря і не побоявся вступити в бій зі страшним лицарем Като, дала привід студентам поміркувати про шляхи подолання страху, про свій особистий шлях у неспокійному і нестабільному світі, про підтримку і дружбу, що є запорукою перемоги.

Наступний науковий семінар за участі українських і японських викладачів та студентів відбудеться 20 грудня 2022 р.

 
 

 

© 2020 volyn-inform

Мої відео