Волинь Інформ

Огляд дезінформації за тиждень: Зеленський викрадає Великдень та несправжній документ Херсонської СБУ

Огляд дезінформації за тиждень: Зеленський викрадає Великдень та несправжній документ Херсонської СБУ
414437 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пропагандистська кампанія цього разу охопила різні теми: від українських біженців до звичайної для росіян дискредитації Володимира Зеленського через фейкові обкладинки. Наприклад, у телеграм-каналах розповсюджували обкладинку нібито французького тижневика «Courrier International». На ній зображений президент України, який відбирає великодні яйця у дітей, мовляв, «Україні потрібніше». Але Центр протидії дезінформації спростував цю інформацію. У центрі стверджують, що тижневик «Courrier International» не публікував подібних обкладинок, що можна перевірити, якщо відвідати їх офіційний сайт.

Також російські ресурси поширювали тезу, що в Україні через війну «практично закінчились люди 20-літнього віку». Про це пише у своїй колонці для «Риа Новости» політолог владимир корнилов. Мовляв, через український супротив доводиться миритись з величезними втратами серед молодих людей. Проте проєкт StopFake заперечує правдивість цієї тези. Так, в Україні кількість людей у віці 20-30 років насправді невелика, але це пов‘язане з низькою народжуваністю з 1990-их по 2000-ні роки. Це не перша спроба пропагандистів вказати на нібито величезні втрати української армії, щоб схилити суспільство тиснути на уряд, щоб ті почали переговори з російською федерацією.

Пропагандистська кампанія, що поширювала інформацію про «більше виділення коштів на українських біженців аніж для поляків» розрахована на польську аудиторію. Тому подібні повідомлення, що нібито річний бюджет допомоги особам без дому у Польщі становить 5 млн злотих, у той час, як на біженців така сума витрачається за 5 хвилин. Але за словами польських фактчекерів проєкту Demagog, бюджет урядової програми «Подолання бездомності» дійсно становить 5,5 млн злотих. Проте це не єдині кошти, що виділяються для боротьби з бездомністю. Автори наводять приклад бюджету Гданська, що передбачає 11,7 млн злотих на «розбудову системи підтримки бездомних людей». У такий спосіб пропагандисти намагаються створити негативний образ українським біженцям, про яких уряд нібито турбується краще аніж за звичайних поляків.

На фоні боротьби українського уряду з УПЦ МП анонімні телеграм-канали поширювали відео, на якому горить храм української православної церкви московського патріархату. Мовляв, українські націоналісти навмисне підпалили Миколаївську церкву через «антиправославну політику Зеленського». Але Центр протидії дезінформації розвінчав це відео. Як повідомляється, відео відзняте ще у 2013 році, а пожежа відбувається у російському селищі іллінка. Мета подібних повідомлень — розпалити війну серед суспільства через релігію.

Також у центрі спростували інформацію про наказ Херсонського управління СБУ. ЦПД заявило, що у документі не дотримано правил оформлення. До того ж накази щодо вбивства ЗСУ не існує, а правопорушників закону судитимуть за чинним законодавством. Несправжність документа підтвердив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. А поширюються подібні «накази» з метою дискредитації українських спецслужб та військового керівництва.

У центрі протидії дезінформації попереджають, що нібито рекламу від МЗС України, що поширюється соціальними мережами є несправжньою. У рекламі зазначено: «Набридло жити на соціальні виплати? Приєднуйся до Інтернаціонального легіону для захисту України». У соцмережах йшлось, що подібні плакати розвісили у нью-йоркському метро. Проте ЦПД застерігає, що у метрополітені Нью-Йорку МЗС України не розміщували таких реклам. А подібні заяви дискредитують уряд України та українську армію.

Теги: Російські пропагандисти,Фейки,фейк,пропаганда,проросійська пропаганда, Президент України,МЗС України,УПЦ МП

© 2020 volyn-inform

Мої відео