Волинь Інформ

Чи чекатиме на нас перемир’я з Угорщиною?

Чи чекатиме на нас перемир’я з Угорщиною?
11651 ПЕРЕГЛЯДІВ

Останнім часом все більше аналітиків кажуть про те, що Україна та Угорщина грають неначе в подвійну гру. При чому наші політики розкрили всі свої карти, в той час, як угорські, ніби жартують над нами та намагаються вибити Україну з рівноваги. Тож чого чекати українцям від переговорів та чи буде тепер укладено мир між двома країнами. Вже минуло досить немало часу для того, аби прийняти таке рішення. І наразі воно залишається за Володимиром Зеленським.

Протягом довгого часу між нами та угорцями існували певні проблеми. Проте після зміни президента, ми вирішили спробувати налагодити стосунки із нашими сусідами. Місяць тому Ігор Жовква повідомив українцям, що Україна та Угорщина змогли знайти спільну мову. За словами політика, “вони активно працюють над спільним документом, який буде сприяти врегулюванню спірних питань у двосторонніх відносинах. Такою собі "джентльменською угодою", яка покладе край беззмістовній та небезпечній ворожнечі між Києвом і Будапештом”.

А декілька тижнів тому Дмитро Кулеба розповідав про те, що ми змогли розв'язати всі питання, які стосувались непорозумінь на Закарпатті. Певний час угорці заявляли, що місцеві жителі принижують права меншин, через що вони не можуть спокійно жити. Розповідали навіть про побої та приниження. Але Петер Сійярто прибув до України, зустрівся з Дмитром Кулебою, і довгий час вони провели в кабінеті за столом переговорів, де повинні були врегулювати це питання. За словами Кулеби, в Києві 27 січня домовилися про проведення конструктивних переговорів щодо мови та освіти, ініціювали онлайн бізнес-форум між підприємцями двох країн, і взагалі продемонстрували готовність оперативно вирішити суперечки.

Тож здавалося б, всі суперечки вже вирішено і залишається лише підписати всі необхідні папери. Але під час недавнього засідання Ради асоціації ЄС-Україна, Олівер Варгеї заявив про те, що в Україні принижують права національних меншин. Він вимагав внести в спільну заяву Ради асоціації те, що в Україні утискають національні меншини. А ще – вимагав від Києва припинити роботу сайту "Миротворець". За його словами там нібито приготували "список смерті" Угорських активістів із Закарпаття. Він був переконаний, що там були імена та прізвища з "особистими даними" євродепутата Андреа Бочкор. Проте вона є громадянкою України й потрапила в Європарламент за списками угорського "Фідес".

Тож тепер в політиків постало питання про те, а чи дійсно це Україна не хоче йти на контакт з Угорщиною? Адже це не ми ведемо подвійну гру, намагаючись підірвати їхній авторитет. Тим паче, що угорці знають, який довгий шлях пройшла Україна для того, щоб наблизитись до своєї омріяної мети та долучитись до ЄС та НАТО. Тож аналітики підняли питання, навіщо Угорщина, після щойно проведених переговорів, які вже дали результати продовжує підривати авторитет України на міжнародній арені. Звісно, цього разу наші дипломати прекрасно змогли витримати такий напад. Вони продемонстрували всі документи та пояснили, що це питання врегульоване. Але чи є сенс продовжувати співпрацю з Угорщиною, поки невідомо.

За словами Тараса Паньо: “чинний уряд Угорщини, ведучи відверто популістську та антиліберальну політику, яка йде всупереч з цінностями ЄС, намагається виставити Україну як певну цитадель націоналізму, тоталітаризму, і всякого іншого зла. Що, з одного боку, ніби як вигідно відтіняє угорську політику, а з іншого – дає перманентну можливість для торгу з Брюсселем, дозволяючи отримувати переваги для Угорщини в обмін на якісь поступки з українського питання”. Але рішення стосовно того, чи співпрацюватиме Україна з Угорщиною тепер, залишається відкритим.

© 2020 volyn-inform

Мої відео