Волинь Інформ

Формула українського протесту: коли час виходити на Майдан?

Формула українського протесту: коли час виходити на Майдан?
33441 ПЕРЕГЛЯДІВ

За останні шість років українське суспільство освоїло практику мобілізації людського ресурсу громадянина. Під час прямого ефіру ток-шоу «Точка дотику» на телеканалі D1 експерти обговорили тему українського протесту та, чи являє він собою єдиний засіб комунікації народу з владою.

Обговорюючи питання, що ж насправді є рушійною силою для людей виходити на протест, разом з експертами в нашій студії дійшли загального висновку: українці  протестують тоді, коли влада нехтує народом, який вона має представляти. Майдан — це невід'ємне право та обов’язок громадянина, його інструмент тиску та комунікації з владою.

«На протест виходиш, коли ти не можеш мовчати. Тоді коли не працюють створені для дотримування законності та порядку інституції, які ми звично звемо “державою”, — ділиться думкою медіаексперт Тимур Желдак.

У будь-якого конфлікту є привід, причини та передумови. Одна з головних проблем чинної влади на думку експертів — недостатньо налагоджена комунікація з виборцями та ігнорування запитів від суспільства.

“Зараз ніхто не розуміє, що таке “формула Штайнмаєра”. І це головна проблема. Принаймні, її не розуміє більшість людей. Крім того, в українців протягом останніх місяців також є й інші питання до влади. Тому вони використали цей момент, аби випустити цю енергію, вийти і всі ці питання поставити всі одразу”, — пояснює політичний експерт Іван Красіков.

Журналіст Аркадій Бабченко дуже обережно висловлюється щодо необхідності чергового Майдану в Україні. Бо ж на його думку, коли країна перебуває “в стані війни”, наступний масштабний протест навряд чи буде вже “мирним”.

“У 2013-ому році країна не воювала. Країна не знала, що таке кров та вбивства. А зараз держава вже шостий рік поспіль живе в “стані війни”. Країни, що воюють на зовнішній стороні, під час внутрішніх протистоянь починають стріляти набагато легше. Такого, як було під час першого та другого Майдану вже не буде. Один постріл і відразу почнеться громадянська війна”, — ділиться своїми прогнозами журналіст.

“В законодавстві і в практиці, як в європейській, так і в українській, немає чітких меж, що являє собою “мирне зібрання”, а що — ні. А саме, якщо люди вийшли на Майдан та вимагають незрозумілого — це їх повне право. На цьому стоїть будь-яка система будь-якої цивілізованої держави та побудови громадянського суспільства. Питання в тому, що ми розуміємо під словом “протест” — чи-то мирні зібрання, чи-то вже якісь силові акції. З точки зору юриспруденції це називається “право на повстання”. І це право не записане, однак гарантовано”, — запевняє адвокат В'ячеслав Шестіріков.

Нагадаємо, 2 жовтня Україною покотилась хвиля протесту. В багатьох містах люди вийшли  на акції проти підписання так званої "формули Штайнмаєра". Народне віче пройшло в 32 містах. Серед них — Києв, Дніпро, Харків, Одеса, Миколаїв, Львів, Запоріжжя. В столиці на Майдані Незалежності, за оцінками поліції, зібралось близько десяти тисяч людей.

Дивіться повний випуск програми “Точка дотику”:

© 2020 volyn-inform

Мої відео