Волинь Інформ

“Філатов не витримає тиску медійної машини Коломойського” — політолог Андрій Золотарьов

“Філатов не витримає тиску медійної машини Коломойського” — політолог Андрій Золотарьов
146052 ПЕРЕГЛЯДІВ

За конфліктом олігарха Ігоря Коломойського та чинного мера Дніпра українці слідкують із великим захопленням. Гучні висловлювання в бік один одного та різкий інтерес українських ЗМІ до персони Філатова наводять на різні думки. Але, подейкують, що уся надмірна медійна “увага” виникла через образу олігарха на колишнього бізнес-партнера. 

Чим закінчиться “війна” двох дніпровських бізнесменів, та які можливі варіанти розвитку подій? Про це ми запитали відомого українського політолога Андрія Золотарьова.

  • З чого розпочався конфлікт Філатова та Коломойського? 

  • Конфлікт розпочався після  2014 року. Вважаю, що його причиною стало те, що гроші та владу ділити дуже важко. «Гасконська команда»  Коломойського ніколи не була монолітною. Більшість людей помилково вважали, що Філатов та Корбан є частиною команди Ігоря Валерійовича. Насправді, вони працювали із Коломойським на «аутсорсі». І ось, ці суперечки стали помітні вже напередодні мерських виборів, на яких переміг Філатов. Але тоді стосунки, не дивлячись на низку конфліктів, вдалося зберегти. Ну і, як зізнався сам Філатов, остаточною крапкою у взаєминах із Коломойським став арешт Корбана. Філатов вважає, що Коломойський не доклав достатньо зусиль та дистанціювався, коли у його бізнес-партнера виникли проблеми із законом. Так це, чи ні, але в силу декількох «зливів» телефонних розмов із Борисом Філатовим, можна говорити про те, що вже тоді між ними пробігла чорна кішка. Але головна проблема, мені здається, виникла тоді, коли Корбана відсторонили від керівництва партії “Укроп”.  Коломойський тоді чітко показав, де чиє місце. Влада та гроші роблять ворогами навіть вчорашніх кращих друзів. А тут ми говоримо про компанію з дуже “великими апетитами”. Тому цей конфлікт був неминучий.
  • Чому тоді Коломойський не підтримав свого бізнес-партнера Корбана та не допоміг йому вирішити проблеми з арештом?

  • Тоді пішли розмови про націоналізацію “ПриватБанку”. Від ідеї до реалізації пройшло чимало часу, але Коломойський не хотів йти на загострення взаємин із Петром Порошенком. Він вважав, що ресурсний потенціал державної машини буде значно більший за його. Тому він не вважав за потрібне у цей конфлікт втручатись та тихенько виїхав за кордон. Звичайно, у Корбана та Філатова затаїлася з цього приводу образа. З іншого боку, Коломойський вважав, що фінансові інтереси пов’язаних із ним людей недостатньо враховують. При «дерибані» міського бюджету, (а з часів правління Куліченка та децентралізації кошторис збільшився вчетверо), з’явилось, що ділити. Звичайно, ласий шмат. Але чиїсь інтереси не врахували, тому образи накопичувались і далі.
  • Чому Філатов і Корбан почали різко підтримувати Порошенка?

  • Тут інший момент. Філатов ліг під Порошенка, коли Геннадій Олегович  перебував у СІЗО. Ситуація загострювалась, і якби Філатов не впав на коліна перед Банковою, то на нього б вже тоді чекала низка кримінальних справ. Він прекрасно розумів цю перспективу. Тому Борис Альбертович, поки Корбан “відпочивав” у санаторії “діда Лук’яна” (Лук’янівське СІЗО — ред.), активно шукав спільну мову з адміністрацією президента України. І знайшов її. Філатов переконав Банкову у своїй лояльності та зберіг її до президентських виборів.
  • Останнім часом виник дуже різкий медійний інтерес до Філатова. Це своєрідна помста Коломойського? 

  • Гадаю, що Коломойський навіть не вважає це за помсту. Просто він переконаний, що таким чином вказує Філатову на його місце. Занадто різні вагові категорії між Ігорем Валерійовичем та Борисом Альбертовичем.  Філатов — людина з надто високою самооцінкою. І, очікувано, він зробив ряд необачних висловлювань: “Я кидаю виклик”, “Виклик прийнятий”. Звісно, він повинен був розуміти, що відповідь не змусить на себе чекати. І реакція у відповідь пішла. Медійна машина Коломойського увімкнулась та почала інтенсивне прання брудної білизни Філатова. А її вистачає.
  • Чим закінчиться історія із багатостраждальним мостом? Чи пробачать дніпряни його Філатову?

  • Філатов — перший з міських голів Дніпрі, який гроші на особистий піар заклав у бюджет міста. І це значні суми. Пісню вихваляння він виконував коштом самих містян. Тим паче, що під рукою він мав величезну армію Філатоботов, у тому числі й серед місцевої еліти. Взяти хоча б культуртрегерів з КВК, які також присмоктались до бюджету і відповідали Борису Альбертовичу лояльністю та підтримкою. Ще навесні у Філатова все виглядало дуже оптимістично. І особистий рейтинг — 35-40%, і позитивна “кіношка” (матеріали, які виходили в медіа — ред.). Але ця ситуація з Новим мостом, із перекриттям руху перетнула вінця терпіння дніпрян. Усі чудово пам’ятають Новий міст (міст 50-річчя Жовтневої революції — ред.) із технологіями 60-х років будувався усього два роки. А скільки його ремонтує у Дніпрі команда Філатова? Усі чудово знають. Це перекриття перетворило життя містян на суцільне пекло. Як ситуація зі скляним мостом стала фатальною для Кличка в репутаційному плані, так історія із ремонтом Нового мосту дуже сильно вдарила по Філатову. Медійна машина Коломойського цим і скористалась, активно підіймаючи питання розкрадання бюджетних коштів. Усе це призвело не до краху, про це говорити не доводиться, а до суттєвого зниження рейтингу Філатова. Тобто він став вразливим. Як показали опитування, то людей він дістав.  Звичайно, містяни почали називати альтернативні прізвища — Дубілета та інших. Ситуація дійшла до того, що будь-які дії, які будуть спрямовані проти Філатова, матимуть суттєву громадську підтримку. Якщо ще пів року тому такого не було, то зараз база позиції, що Філатов повинен піти, активно формується.
  • Невже Філатов не розумів, що на нього чекає в разі невиконання своєї обіцянки відремонтувати Новий міст вчасно та якісно? 

  • У місцях не настільки віддалених, на таких людей, як Філатов кажуть “понторізи” та “фуфлижники”. Такі люди не завжди відповідають за свої слова. Він хоче таким здаватися, але таким не є насправді.
  • Що чекатиме на  Бориса Альбертовича? Це будуть гучні кримінальні справи, або ж йому вдасться вийти сухим із води?

  • Вважаю, що усе буде йти комбіновано. З одного боку формуватиметься база підтримки тези, що Філатов повинен піти, він не впорався. Спливатимуть інші теми, такі як: аеропорт, метро, Набережна Перемоги та інші. З іншого боку, його атакуватимуть через правоохоронні органи. Поки що в Коломойського достатньо ресурсів, щоб пришвидшити цей процес та зробити інтенсивнішим. Але те, що Філатов не витримає напруги, це вже всім зрозуміло.
  • Крісло мера Дніпра наразі цікавить Ігоря Валерійовича? Та кого він бачить у якості наступного очільника Дніпра?

  • Йому цікаво те, щоб на цьому місці опинилась людина, яка різко підніматиме слухавку, щойно Коломойський телефонуватиме. А хто це буде, питання залишається відкритим. Дубілет пішов у Кабмін, йому там цікавіше. Погрєбов не збирається балотуватися. А Олійнику й так добре: він заробляє гроші.
  • Парі із Зеленським — це запланована акція чи просто вдале орієнтування в ситуації, яка склалась? 

  • Думаю, що тут був елемент імпровізації і досить вдалої. Якби  Зеленський почав копати та робити експертизи, які б підтверджували, що Філатов парі програв, то це здавалося б, як підігрування Коломойському. Це посилило б стереотип, що Зеленський працює президентом у олігарха Коломойського. Володимир Зеленський вчинив мудро. Він сказав, що парі продовжується… Зараз експерти підтвердять, що парі Філатов програв. Для цього достатньо проїхатися Новим мостом і, якщо у вас жорстка підвіска на авто, то ви відчуєте якість такого ремонту своєю п’ятою точкою. Усі скаржаться, що ніколи такого не було. Філатов пояснює це технічними нюансами. Але це повна маячня, це швидше особливості ремонту “По-філатовськи”. Тому, швидше за все, кримінальні справи по Новому мосту будуть. Філатов у цьому питанні застрахований, а ось ті люди, які підписували документи, звичайно, сядуть за ґрати.
  • Які прогнози стосовно конфлікту Коломойського й Філатова, та чого очікувати найближчим часом?

  • Тут ситуація очевидна. Якщо Коломойський збереже свою міцну позицію, то він додавить Філатова. Очевидно, що шансів у протистоянні із Коломойським у Філатова небагато. Інша річ, що Ігорю Валерійовичу важливо теж не перегнути палицю, щоб це не здавалося боротьбою покидька з негідником.

Авторка: Юлія Ільницька.

© 2020 volyn-inform

Мої відео