Волинь Інформ

НБУ може вплинути на роботу міжнародних банків, що співпрацюють з росією?

НБУ може вплинути на роботу міжнародних банків, що співпрацюють з росією?
383820 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно інформаційне агенство "Інтерфакс-Україна" опублікувало статтю під назвою "Російські "дочки" західних банків надають кредитні канікули російським військовим". В ній йдеться, що російські дочірні банки іноземних фінустанов, такі, як Raiffeisen Bank International, Citibank, Credit Europe Bank і OTP Bank, надають російським військовим кредитні канікули на рівні з російськими банками. Про це свідчить інформація на сайтах банків.

Реакція НБУ не змусила себе довго чекати. Так, наприклад, голова Національного банку Андрій Пишний розкритикував роботу міжнародних банківських груп на території росії.

«На 321 день війни виправдовування на кшталт «ми в пошуку стратегічних варіантів майбутнього» – це не що інше, як вишукане лицемірство та закамуфльований цинізм», – пише голова НБУ Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook.

Він також наголосив, що фінального рішення щодо виходу з російського ринку фінустанови так і не прийняли. Андрій Пишний вважає це неприпустимим.

І тут постають такі питання: чи може український регулятор ввести санкції проти «дочок» міжнародних банків, які працюють в Україні, або що може змусити західних банкірів піти з ринку росії?

На території російської федерації все ще повноцінно працюють 57 міжнародних компаній із фінансового сектору. Більшість "дочок" західних банків на російському ринку працюють так, щоб місцевий регулятор не сумнівався у їхній лояльності. Це й помітили журналісти видання "Інтерфакс-Україна".

На початку жовтня минулого року у держдумі прийняли закон №377-ФЗ, згідно з яким росіяни, що перебувають в армії, або їхні сімʼї можуть подати заяву на надання відстрочки платежів за кредитами та позиками. Raiffeisen Bank International дав коментар для "Інтерфакс-Україна", де підкреслив, що згідно з цим законом банк зобовʼязаний надати таку пільгу і не може відмовитись.

RBI також зазначив, що після початку повномасштабного вторгнення практично припинив кредитну діяльність на території рф та скоротив обсяг кредитування близько до 25%. Банк продовжує вивчати всі можливі стратегічні плани майбутнього Райффайзенбанку в росії, але як коментують в RBI, через складну ситуацію вивчання буде завершено невідомо в який момент часу.

У них є причини не поспішати, оскільки бізнес з країною-терористкою приніс Raiffeisen Bank International рекордні 1.4 мільярди євро за період з січня до вересня 2022 року. Як повідомляє Укрінформ, з посиланням на Austria Presse Agentur - це приблизно половина всіх прибутків австрійської банківської групи.

Щодо українських "дочок' міжнародних банків, тут ситуація відрізняється. Райффайзен Банк Україна припинив відносини з клієнтами, які мають російське та білоруське походження, а 150 співробітників банку зараз знаходяться у лавах ЗСУ. Також протягом повномасштабного вторгнення росії в Україну, банк перерахував 175 мільйонів гривень на гуманітарну допомогу та передав 77 броньованих автівок для українських захисників.

Інші українські "дочки" західних банків теж внесли свій відсоток до благодійних та інших ініціатив для України, проте жодна з них не коментує діяльність російських колег на ринку росії.

А як НБУ може вплинути на роботу міжнародних банків?

Україна не має юрисдикції для санкційних рішень щодо міжнародних банків, що мають представництва у рф. Проте НБУ має механізми, які можуть вплинути на роботу цих банків в Україні. Наприклад, НБУ може змінювати свої регулювання таким чином, щоб вимагати розкриття інформації про російські зв’язки, або відмовляти в певних послугах, підвищувати вимоги комплаєнсу тощо.

Але аналітик банківського сектору компанії ICU Михайло Демків вважає, що українській стороні не варто застосовувати це на практиці.

Теги: НБУ, Національний банк України, Російська агресія , війна в Україні,голова НБУ

© 2020 volyn-inform

Мої відео