Волинь Інформ

Новий законопроєкт ВР щодо захисту журналістів у їх професійній діяльності

Новий законопроєкт ВР щодо захисту журналістів у їх професійній діяльності
55063 ПЕРЕГЛЯДІВ

8 лютого 2021 року депутатами Верховної Ради України прийняли законопроєкт No 5040, який передбачає захист журналістів в їх професійній діяльності та забезпечення права на інформацію.
Законопроєкт був прийнятий в другому читанні на 5 сесії IX скликання. Текст законопроєкту та супровідні документи оприлюднені на сайті ВР.
Зокрема, в пояснювальній записці мовиться, що мета та завдання документа полягає в захисті прав та свобод журналіста та інших медіа суб'єктів, їх професійної діяльності та відповідна адміністративна й кримінальна відповідальність до осіб, які чинили правопорушення стосовно журналістів.
Законопроєктом пропонують доповнити статтю 135 КУ про адмінправопорушення. З цього слідує, що порушення права на інформацію вважатиметься адмінпорушенням. Додамо, що зміни належать до права на інформацію загалом, а не лише на доступ до неї. До того ж зміни до проєкту закону України передбачають захист журналістам, статус яких не був доведений за певної обставини. Крім того, це відноситься до всіх учасників, які інформують населення. Тому, згідно законопроєкту, блогерів, які збирають та поширюють інформацію, можна віднести до журналістів, як учасників інформаційних відносин.
Додамо, що Національна поліція проводила розслідування кримінальних справ через те, що статус журналіста не був доведений. Проти збирачів інформації вчиняли хуліганство ( стаття 173 Кодексу України) або розкрадання майна — камери, мікрофона (стаття 51 Кодексу України).
Також пропонується узгодити та переглянути статтю 212-3 КУ про адмінправопорушення та статтю 24 Закону України "Про доступ до інформації". Зміни торкнуться частини формулювання правопорушення та частини збільшення санкцій. Водночас відповідальність передбачається й у разі оприлюднення недостовірної, неточної, неповної та несвоєчасної інформації.
Законопроєкт передбачає збільшення мінімального штрафу щодо правопорушення. Адже судді часто після перегляду справи оголошують саме таке покарання
Передбачено внесення змін й до статті 254 КУпАП. Запропонована низка змін у випадку ухилення від отримання протоколу або наявність справ у суді, які відправляють на доопрацювання.
Крім того, законопроєктом пропонується ряд нововведень до статті 22 Кримінального кодексу України пов'язаних з узгодженням норм Кодексу та Закону України " Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів", частина перша стаття 17. Водночас в документі зазначено, що посягання на професійну діяльність журналіста, порушення права на отримання доступу до інформації порівнюється зі злочином проти учасників правоохоронних органів.
До того ж  зміни до статті 171 ККУ щодо незаконної відмови у доступі журналіста до інформації прирівнюється до частини другої статті 212-3 Кодексу України про адмінпорушення і можуть розглядатися на рівні адміністративного порядку.
Нагадаємо, 2 лютого депутати Верховної Ради України ухвалили законопроєкт щодо посилення відповідальності за скоєння кримінальних правопорушень проти журналістів. Так, передбачено підвищення штрафів у разі незаконного вилучення матеріалів журналіста, техніки, якою він користується в професійній діяльності, перешкоджання виконання обов'язків учасників медіа суб'єктів, заборона журналістам висвітлювати ті чи інші теми суспільства. Кримінальна відповідальність передбачена у випадку погроз вбивства, насильства, пошкоджень майна журналіста або його рідних. А також ув'язнення на строк від 7 до 14 років у випадку повторного правопорушення стосовно журналіста в умовах їх професійної діяльності.

© 2020 volyn-inform

Мої відео